Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10.05.2024 10:23 | Tisková zpráva

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé polovině letošního roku výměnu části světelných bodů veřejného osvětlení – nová LED světla mají městu přinést energetickou úsporu a snížit světelný smog.

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Výměna by podle rozpočtovaných nákladů měla přijít na 13 a půl milionu korun včetně DPH, na realizaci akce je počítáno s dotací z Národního plánu obnovy. Výše dotace je 30 Kč na jednu ušetřenou kWh elektrické energie ročně. „Je velká naděje, že dotaci získáme, pro město naší velikosti může činit až 10 milionů korun,“ upřesnil náměstek primátora Vladimír Lichnovský.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28135 lidí

Záměr radních zadat veřejnou zakázku budou ještě schvalovat zastupitelé. V ulicích Přerova je okolo šesti tisíc svítidel, všechna by měla postupně projít obměnou. V první fázi budou vyměněny světelné body například v ulicích Želatovská, Dvořákova, třída 17. listopadu, bří Hovůrkových, U Tenisu, Kozlovská a Bayerova.

„LED světla mají přinést úsporu – jejich spotřeba se pohybuje od 20 do 60 wattů, navíc budou opatřena stmívači, takže třeba v pozdějších nočních hodinách mohou svítit jen na – dejme tomu – třicet procent,“ popsal náměstek Lichnovský. Součástí výměny jsou stavebně montážní práce a dodání elektromateriálu. Zakázka zahrnuje také zabezpečení revizních zpráv, certifikované měření osvětlení v rámci realizace projektu a energetický audit.

V dalších letech by měly přijít na řadu také další přerovské lokality – a město bude opět žádat o dotaci. „V příštích etapách bude celý záměr složitější, protože se budou pořizovat například i nové stožáry a svorkovnice,“ doplnila vedoucí odboru investic Ivana Pinkasová. Zakázku ovšem nepovedou úředníci města, ale externí administrátor – olomoucká společnost Timoris Projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …