Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

09.05.2024 22:09 | Tisková zpráva

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravné práce v podobě kácení dřevin, které jsou na základě dendrologických posouzení nevyhovující.

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Podrobný průzkum dřevin probíhal v květnu a červnu 2018, aktualizace pak v podzimních měsících v roce 2022. Při průzkumu bylo zhodnoceno celkem 637 dřevin, z toho 543 stromů, 62 skupin dřevin a 32 solitérních keřů. Hodnocena je vždy sadovnická hodnota, věková kategorie, perspektiva, vitalita, stabilita a zdravotní stav dřevin. Průzkum doporučuje u některých stromů pouze zdravotní, tvarovací, bezpečnostní a výchovné řezy, aby byla prodloužena jejich životnost, u některých radikální odstranění.

Druhová skladba dřevin v zámeckém parku je rozmanitá, převažuje 151 stromů javoru mléčného a 135 stromů jasanu ztepilého, dále 33 lip, 33 jírovců, 29 habrů, 13 dubů a 12 olší. Ostatní druhy jsou zastoupeny v počtu nižším než deset kusů. Z 543 stromů je 65 procent dlouhodobě perspektivních, s horizontem dožití do 10 let je 27 procent, neperspektivních pak osm procent dřevin. Ke kácení bylo navrženo dendrology 64 stromů, tři solitérní keře a šest skupin keřů.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28059 lidí

Části kmenů a kosterních větví z deseti pokácených stromů budou uloženy a ponechány do stadia rozpadu na tzv. broukoviště, ve spolupráci s biologickým dozorem stavby. Nová výsadba zahrnuje 20 listnatých stromů (javory, jírovce, habry, duby, jerlíny, lípy) a 72 keřů (lískovníčky, kdoulovce, ptačí zoby, pustoryly) a nové záhony, na kterých bude 1130 trvalek a 3600 cibulovin.

V této první etapě budou dále upraveny cesty (doplnění, zkvalitnění jejich povrchů) a přibude nové veřejné osvětlení kolem cest, bude také doplněn a obnoven některý mobiliář. Tyto práce budou probíhat zhruba od června do října letošního roku, poté proběhne výsadba stromků a keřů a budou upraveny záhony.

Účelem stavby je obnova a doplnění funkčně propojených ploch a prvků veřejně přístupné sídelní zeleně. Zlepšení technických parametrů cest, jejich doplnění a zkvalitnění jejich povrchů pro zkvalitnění pohybu chodců i vozíčkářů. Obnova a doplnění mobiliáře. Dále doplnění pěších koridorů o venkovní osvětlení.

Těmito úpravami dojde k zatraktivnění celého území pro návštěvníky památek UNESCO. Nabídne kvalitnější prostředí pro odpočinek, volnočasové aktivity pro turisty, návštěvníky města i jeho občany. Záměrem revitalizace zámeckého parku je i prodloužení turistické návštěvní doby města Třebíč.

Revitalizací dále dojde k zatraktivnění zámeckého parku pro přímo navazující turistické cíle – bazilika sv. Prokopa, Valdštejnský zámek, zámecký areál v místě benediktinského kláštera s předzámčím, zámeckou ledovnou, severním příkopem s přírodním bludištěm, bylinkovou zahrádkou i rodinným zábavním parkem Labyrint.

Ve druhé a třetí etapě, které budou následovat v dalších letech, bude upravena Podzámecká niva a prostor směrem k Polance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

16:14 Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

Městský mobiliář před cukrárnou v centru čeká výměna. Na základě prvních zkušeností a připomínek náv…