Ústí nad Labem: Městská vilová architektura láká na řadu zajímavostí

27.02.2023 20:27 | Tisková zpráva

Oddělení cestovního ruchu Magistrátu města Ústí nad Labem připravilo na sobotní dopoledne komentovanou procházku po vybraných ústeckých vilách.

Ústí nad Labem: Městská vilová architektura láká na řadu zajímavostí
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Velký zájem o vilovou architekturu značí skutečnost, že rezervační seznam byl plný během několika hodin. Zajímavý výklad historika Martina Krska mělo možnost si poslechnout přes 35 nejrychlejších zájemců. Martin Krsek přiblížil v každé vile rodinnou historii jejích obyvatel, zmínil řadu pozoruhodných architektonických detailů a nechyběly ani mnohé zajímavosti.

Procházka byla zahájena ve vile Hanse Weinmanna, kde dnes sídlí Knihovna Ústeckého kraje. Skupina mohla navštívit nejen běžně přístupné prostory, ale dostala se i do míst, kam se běžný návštěvník knihovny nedostane, třeba do koupelny pana Weinmanna. Další zastávkou byla luxusní vila velkoobchodníka s uhlím Ignaze Petschka. Také zde mohla skupina vidět řadu zajímavostí, například zdařilou imitaci dřeva z litiny v jednom z krbů.

Třetí navštívenou vilou byl tehdejší domov rodiny ústeckého velkoprůmyslníka Carla Friedricha Wolfruma, kde má dnes své zázemí ústecká redakce Českého rozhlasu. Zde se návštěvníci ocitli zpět v přítomnosti, neboť kromě historických částí budovy mohli též vidět nahrávací studio.

Procházka byla ukončena ve vile Carla Hermanna Wolfruma, která v nedávné době prošla citlivou rekonstrukcí. Pomyslnou tečkou za celou procházkou byla káva v místním Café Maryša.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2: Nadace pomohla letos více než čtyřiceti dětem z nízkopříjmových rodin

7:17 Praha 2: Nadace pomohla letos více než čtyřiceti dětem z nízkopříjmových rodin

Nadační fond městské části Praha 2 Dvojka srdcem funguje již sedmým rokem. Vedle pomoci seniorům, zd…