Babiš (ANO): Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...

27.04.2017 8:35 | Zprávy

I tak může vypadat objednávka piva v restauraci.

Babiš (ANO): Dáte si ležák nebo plné pivo? Raději dvanáctku...
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Nedávno jsme na toto téma (jak jinak než u piva) zavedli s přáteli diskuzi. Stupňové označování piva v běžném hovoru je u nás zažitou věcí. Oficiální značení dle platné legislativy je v tomto ohledu odlišné. Správně se používá slovní značení, případně údaj o hmotnostním procentu extraktu původní mladiny. A platí to jak pro výrobce, tak i pro hospodské. Přesto není ojedinělou záležitostí, že nám v restauraci nabízí desítku nebo dvanáctku a ještě méně pozornosti tomu pravděpodobně věnujeme my zákazníci.

Proč vlastně používat složitější systém značení piva? Jde především o to, že doby, kdy na trhu byly pouze standardní druhy piva, jsou již dávno pryč. Výrobci v potravinářství se zákazníkům snaží nabídnout co nejširší paletu produktů, vymýšlí zcela nové produkty, využívají nové technologické postupy. Nejinak je tomu u piva. S rostoucím počtem zejména malých pivovarů se každý výrobce snaží zaujmout něčím novým. Zároveň vzhledem k propojenosti trhu se zahraničím, je tendence sbližovat označení piva i na mezinárodní úrovni.

A tak se můžeme v současnosti setkat se stolním a výčepním pivem, ležákem a speciálem, popřípadě porterem, seřazeno podle hmotnostního procenta extraktu původní mladiny od nejnižší po nejvyšší hodnotu. I toto rozdělení má však ještě určité vady na kráse. Příkladem mohou být svrchně kvašená piva spadající do procentní hranice, kterou je v současnosti vymezen pouze ležák. Ty musí být v souladu s tímto vymezením označeny slovním značením ležák, i když tomu tak z podstaty procesu není a zákazník je tedy v podstatě klamán, ne vinou výrobce. Právě samotné pivovary tlačí na zpřesnění značení, které jim umožní prezentovat zákazníkovi jasné vymezení jejich produktu. Výsledkem bude zřejmě i nová vyhláška (momentálně v legislativním procesu). Ta zavádí kategorii plná piva, do které budou spadat všechna piva dosud spadající pod kategorii ležák, která jsou však svrchně kvašená. Piva s obsahem 13 % a více extraktu původní mladiny se přejmenují na piva silná.

Výrobci si se změnou určitě poradí. Jsem spíše zvědavý, jak se s tím popasují hospodští a hlavně čeští spotřebitelé, pro které (až na výjimky) hraje stupňové hodnocení stále prim. Myslím si a jistě nejsem jediný, že určitě i dál uslyšíme v hospodách klasické objednávky desítek či dvanáctek. Je tedy otázkou, jak tuto snahu o správné rozlišení, běžní čeští „pivaři“ ocení.

Převzato z profilu.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Rozdělování financí v EU

I z evropských peněz se totiž platí organizace, která pomáhá teroristům ukrývat izraelská rukojmí.... To tvrdíte vy. Jestli to je nebo není pravda nevím, ale jsem přesvědčen, že EU dost často plýtvá našimi penězi a podporuje různé pochybné neziskovky, organizace apod. Zajímalo kdo a jak přesně rozh...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vy jste prostě prolhaná vláda politických podvodníků

23:08 Okamura (SPD): Vy jste prostě prolhaná vláda politických podvodníků

Faktická poznámka na 129. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. února 2025 k zákonu o České televizi a …