Balaštíková (ANO): Ministr zemědělství opět vyčkává

11.07.2024 9:05 | Zprávy

Jde o chov kuřat. Po úspěšné kampani kolem klecových chovů při výrobě kuřat se opět probudili aktivisté, kteří začali bojovat za lepší život kuřat.

Balaštíková (ANO): Ministr zemědělství opět vyčkává
Foto: Repro Youtube
Popisek: Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Opět je to bezhlavý boj, opřený o líbivé fráze a chytlavé příklady. Fotky zubožených zvířat mají vyburcovat veřejné mínění a pak se spustí lavina. Na jedné straně se otevře roh hojnosti pro spolky ochránců přírody, na druhé straně se poškodí české zemědělství a potravinářství. Přitom by stačilo vzít kalkulačku a pár základních čísel. Vyšlo by nám, jaké investiční náklady jsou ke změně chovů kuřat nutné, kdo by je měl platit, jak by se tyto miliardy daly opatřit a jak by se mohly splácet. Je to běh na delší trať, o tom není pochyb. Jednoduchými počty by se dalo dojít k názoru, za jak dlouho jsme schopni dosáhnout změny a neohrozit české zemědělství a potravinářství. Nevyklidit opět domácí trh pro levnou konkurenci ze zahraničí, která si s nějakou humanitou chovů nebude lámat hlavu.

Obránci zvířat publikují křiklavé obrázky a bubnují na poplach. V Bruselu se sepisují analýzy a připravuje se rozhodnutí, co a jak v chovu kuřat změnit. Náš ministr Výborný zaklekl a vyčkává, jaké rozhodnutí v Bruselu padne. Pak vyskočí a bude to horlivě prosazovat, protože to bude celoevropské a on se za to dobře schová. Zřejmě si nehodlá vzít kalkulačku, zřejmě se nehodlá poradit s odborníky a už vůbec se nechystá o něčem takovém sám rozhodnout.

Aktivisté spoléhají na maloobchodní řetězce, které by podle nich měly opět vyhlásit, že kuřata z konvenčních chovů přestanou prodávat. Jednak by taková prohlášení byla více slyšitelná, hlavně by ale pohnula s názorem vlády a možná i Bruselu. 

Jenomže řetězce už tak horlivé nejsou. Podpořily tímto hloupým způsobem přechod na bezklecové chovy při výrobě vajec a evidentně se spálily. Chtěli vejce z klecí přestat prodávat, ale ono to nějak nejde – vajec ubývá, ceny rostou a obratu v jejich prodejnách to nepomáhá. 

Je to jeden z příkladů toho, že resort zemědělství není jen politika. Je to také selský rozum, odborné zkušenosti a znalosti a schopnost komunikovat s trhem. To současnému ministrovi citelně a viditelně schází. Takže budeme čekat a pak budeme platit. Kuřecí maso je další položka, která v příštích podraží a kde stoupne dovoz, klesne soběstačnost a samozřejmě i počet domácích farem. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?