Bartoš (Piráti): Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil

24.10.2024 11:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu pro rok 2025

Bartoš (Piráti): Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil
Foto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš

Tento týden má Sněmovna projednávat návrh rozpočtu na rok 2025. Mám k němu několik zásadních výhrad. Za Piráty neobsahuje priority, které by odrážely potřeby lidí v této zemi. Národní rozpočtová rada upozornila, že v něm nejsou zahrnuty správně výdaje na důchody.

Významně tam chybí prostředky na investice do bydlení či rozvoje předškolní péče, ale třeba i na plné financování nových dětských skupin, které ministr práce a sociálních věcí proti původnímu slibu krátí – to jsou oblasti, které mají přímý dopad na kvalitu života lidí, a které se státu vrátí. Přesto právě na ně peníze v rozpočtu chybí.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2775 lidí

Významně jsou podfinancovány národní programy pro rozvoj infrastruktury ve městech a obcích, ze kterých se opravují a modernizují školy či opravují místní komunikace a zlepšují veřejné služby. Předpokládali jsme, že ono krácení dotací bude namířeno do soukromého sektoru, kterému se často pouze vylepšují zisky. Zásahy jsou ale spíše směrem k obcím, které nemohou ze svých rozpočtů potřeby lidí a kvalitu života řešit.

Peníze na tyto oblasti by se přitom získat daly – stačilo by zdanit tiché víno, přestat dotovat oligarchy, přistoupit k racionální regulaci konopí, což lidovci urputně blokují, i když by to do rozpočtu přineslo miliardy.

Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil. Za Piráty budeme požadovat, aby vláda návrh přepracovala a zohlednila tam výše zmíněné priority. Potřebujeme rozpočet, který skutečně reflektuje potřeby lidí, přinese dlouhodobou udržitelnost a bude realistický. Tento takový není.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Lang (ANO): Nová, lepší opozice ve čtyřech lidech? Vy se nestydíte?

13:09 Lang (ANO): Nová, lepší opozice ve čtyřech lidech? Vy se nestydíte?

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2024 – reakce na interpelaci poslance Michálka