Bartoš (Piráti): Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil

24.10.2024 11:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu pro rok 2025

Bartoš (Piráti): Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil
Foto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš

Tento týden má Sněmovna projednávat návrh rozpočtu na rok 2025. Mám k němu několik zásadních výhrad. Za Piráty neobsahuje priority, které by odrážely potřeby lidí v této zemi. Národní rozpočtová rada upozornila, že v něm nejsou zahrnuty správně výdaje na důchody.

Významně tam chybí prostředky na investice do bydlení či rozvoje předškolní péče, ale třeba i na plné financování nových dětských skupin, které ministr práce a sociálních věcí proti původnímu slibu krátí – to jsou oblasti, které mají přímý dopad na kvalitu života lidí, a které se státu vrátí. Přesto právě na ně peníze v rozpočtu chybí.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2953 lidí

Významně jsou podfinancovány národní programy pro rozvoj infrastruktury ve městech a obcích, ze kterých se opravují a modernizují školy či opravují místní komunikace a zlepšují veřejné služby. Předpokládali jsme, že ono krácení dotací bude namířeno do soukromého sektoru, kterému se často pouze vylepšují zisky. Zásahy jsou ale spíše směrem k obcím, které nemohou ze svých rozpočtů potřeby lidí a kvalitu života řešit.

Peníze na tyto oblasti by se přitom získat daly – stačilo by zdanit tiché víno, přestat dotovat oligarchy, přistoupit k racionální regulaci konopí, což lidovci urputně blokují, i když by to do rozpočtu přineslo miliardy.

Na posledním jednání vlády jsem ještě jako ministr rozpočet nepodpořil. Za Piráty budeme požadovat, aby vláda návrh přepracovala a zohlednila tam výše zmíněné priority. Potřebujeme rozpočet, který skutečně reflektuje potřeby lidí, přinese dlouhodobou udržitelnost a bude realistický. Tento takový není.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Kolegové asi budou těžce snášet, že nejsou jediná opozice

15:14 Michálek (Piráti): Kolegové asi budou těžce snášet, že nejsou jediná opozice

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2024 – odpověď na reakce poslanců Langa a Wenzla