Baxa (ODS): Mateřské školy jako vstupní brána k vzdělávání

28.08.2021 18:20 | Komentář

Součástí reformy školství bude i nalezení pevného místa předškolního vzdělávání. Smyslem předškolních zařízení je podnítit přirozený zájem a touhu dětí po poznání formou hry s vrstevníky a tím jim usnadnit hladký nástup do základní školy.

Baxa (ODS): Mateřské školy jako vstupní brána k vzdělávání
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Mateřské školy v současné době mohou tuto roli hrát jen částečně, neboť trpí vysokým počtem dětí na jednoho pedagoga a nadměrnou byrokracií, která dusí ředitele.

Proto navýšíme počet podpůrných pracovníků, aby se učitelé mohli více soustředit na svou pedagogickou roli a tvůrčí práci s dětmi. Zpřehledníme systém pro financování asistentů pedagoga a chův prostřednictvím normativu. Zjednodušíme administrativu týkající se inkluze. Posílíme pravomoc ředitelů při rozdělování finančních prostředků na pedagogické i nepedagogické pracovníky.

Podpoříme dětské skupiny jako alternativy předškolního vzdělávání. A to zvláště pro děti mladší 3 let a v oblastech s nízkým počtem míst v mateřských školách. Zavedeme daňovou uznatelnost výdajů na školné v dětských skupinách a soukromých předškolních zařízeních.

Martin Baxa
místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třešňák (Piráti): Plníme slib o moderní a udržitelné energetice

14:01 Třešňák (Piráti): Plníme slib o moderní a udržitelné energetice

Vláda na jednání podpořila návrh na strategickou spolupráci Skupiny ČEZ a britské společnosti Rolls-…