Benda (ODS): Zdanění restitucí je protiústavní, obracíme se na Ústavní soud

06.06.2019 11:38 | Zprávy

Skupina 62 poslanců z klubů ODS, Pirátské strany, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes předkládá Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o dodatečném zdanění finanční náhrady podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Podle předkladatelů je zdanění v rozporu s ústavním pořádkem a pro církve může být likvidační.

Benda (ODS): Zdanění restitucí je protiústavní, obracíme se na Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Domníváme se, že předmětný zákon je v rozporu s ústavním pořádkem a mezinárodními závazky. Dodatečné zdanění v minulosti dojednané náhrady svévolným rozhodnutím PS PČR je v rozporu s principy právního státu a legitimního očekávání. Navíc je hrubě nespravedlivé vůči církvím bez většího majetku z minulosti a může vůči nim mít i rdousící efekt. Žádáme Ústavní soud, aby o našem návrhu rozhodl přednostně,“ uvedl předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Rrušení zaručené mzdy v té transpoziční novele vůbec nemělo být

14:07 Pastuchová (ANO): Rrušení zaručené mzdy v té transpoziční novele vůbec nemělo být

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k zákoníku práce