Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

03.07.2024 21:03 | Monitoring

Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Ochotnické spolky najdeme ve vesnicích, malých a větších městech i v krajském městě samém, v našem kraji jich působí na šedesát. S tímto počtem divadelních souborů se v rámci republiky řadíme na první místo. Ochotnické hraní tu představuje dvousetletou živou tradici, která dále pokračuje a rozvíjí se. Divadelníci významně pomáhají utvářet kulturní a společenský život místních komunit, jsou jejich aktivní součástí, čerpají z regionálních tradic, inspirují se jimi a se svými inscenacemi hostují ve svém okolí a účastní se různých divadelních přehlídek,“ zdůvodnila zápis na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 11589 lidí

Amatérské neboli ochotnické hraní divadla je dobrovolnou a pouze volnočasovou kulturní aktivitou. V Královéhradeckém kraji divadelníci působí v různých divadelních oborech, jakými jsou dětské a studentské divadlo, činoherní divadlo dospělých, divadlo dospělých pro dětského diváka i v prosazujícím se alternativním divadle.

Statek je předáván z generace na generaci, jednak přenosem v rodinách, účastí v multigeneračních souborech či divadelní tradici místa. Z tohoto důvodu často dochází k znovuobnovování už zaniklé ochotnické činnosti, soubory si samy organizují přípravu představení, jak po stránce dramaturgické, tak inscenační, interpretační a scénografické. Na různých akcích si předávají zkušenosti i za účasti divadelních profesionálů.

V repertoáru mají hry české i světové, adaptace literárních děl i hry vlastní a tím i reagující na místní život a události. S ohledem na zájem diváků v inscenacích většinou převažují komedie. Ochotnické spolky najdeme v Královéhradeckém kraji ve vesnicích, malých a větších městech i v krajském městě Hradci Králové.

Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje vznikl v roce 2011. Jeho vedením bylo pověřeno Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Hlavním cílem je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území Královéhradeckého kraje.

Na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje patří:
Východočeské loutkářství
Tradice krajkářství na Vamberecku
Betlémářství
České vodáctví
Výroba forem na modrotisk
nově: Ochotnické divadlo

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…