Dnes jsem spolu s kolegou Ondřejem Polanským a jeho rodinou a mojí přítelkyní navštívil velice inspirativní místo se skvělým potencionálem pro náš kraj. Jedná se o moderní zeleninovou farmu, kde ve sklenících pěstují zdravou zeleninu a to 12 měsíců v roce. A to vše bez pesticidů, jejichž negativní dopady na lidské zdraví prokázaly mnohé studie. Místo toho tu využívají biologickou ochranu rostlin pod kterou si můžete představit tzv. hodný hmyz – což jsou přirození nepřátelé škůdců jako je například mšicovník. Zajímavý je i další pracovník ve skleníku – čmelák coby hlavní opylovač rostlin, kterých mají ve sklenících něco přes 30 tisíc, ti bydlí v chytrých vzdáleně ovládaných úlech.
Díky tomu, že místní skleníky jsou hydroponické,nepotřebují vysoce kvalitní půdu. Rostliny jsou zasazeny v přírodním organickém substrátu, který se po sezóně kompostuje. Díky tomu je možno pěstovat zeleninu po celý rok s velkými výnosy. Tato zelenina je přitom neporovnatelně chutnější než to, co seženete běžně v obchodech a co se k nám vozí stovky kilometrů.
Kromě toho, že je tato zelenina plná chuti, je i zdravější. Rajčata, okurky i papriky zde sklízejí dozrálá a do prodejen se dostanou velmi rychle po sběru. Navíc to má ještě jednu velkou výhodu – dost se tím šetří životní prostředí. Není lepší cesty, jak přispět ochraně životního prostředí, než jíst lokálně vypěstovanou zeleninu. Dlouho jsme tuto možnost neměli, proto jsem rád, že tu něco takového vzniklo, navíc v Dolní Lutyni, kousek od Ostravy, kde bydlím.
Jako Piráti podporujeme zdravý životní styl a příkladem toho je i naše náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmannová, která rozjela v ostravských školních jídelnách projekt zdravého stravování pro děti na základních školách.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV