David (SPD): „Zlikvidujte ho“ aneb Násilná mediálně-politická rétorika proti Donaldu Trumpovi

16.07.2024 15:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozadí atentátu na exprezidenta USA Donalda Trumpa

David (SPD): „Zlikvidujte ho“ aneb Násilná mediálně-politická rétorika proti Donaldu Trumpovi
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

I když pokus o atentát na Donalda Trumpa byl po celém světě ostře odsouzen, liberální politici, experti a média již dříve vyzývali k jeho smrti – implicitně i explicitně. Němečtí mediální profesionálové se připojili k verbální palbě od roku 2016.

Než byl bývalý prezident Trump postřelen na předvolební akci 14. července 2024, byl léta vystaven záplavě politických a mediálních hrozeb ze strany svých oponentů.

Donald Trump v sobotu jen o vlásek unikl smrti na předvolební akci v malém městečku Butler v Pensylvánii, když mu kulka od atentátníka, který byl zabit bezprostředně poté, zřejmě odřela ucho. Střelec, o kterém FBI řekla, že je 20letý Thomas Matthew Crooks, zabil na shromáždění jednoho diváka a dva další zranil, než ho zastřelili agenti tajné služby.

Bezprostředně po atentátu se objevil tweet s Bidenovými slovy pro privátní sponzory: „Dejte Trumpa do zaměřovače“.

Poté Joe Biden odsoudil pokus o atentát na Trumpa a prohlásil, že pro tento typ násilí není v Americe místo. Od svého volebního vítězství v roce 2016 však Trump čelí neustálému proudu výhrůžek ze strany členů Bidenovy strany a jejich spojenců v médiích. Podobné příklady lze nalézt také v německých a dalších evropských publikacích.

Pozadí toho, jak k útoku došlo a proč se střelce nepodařilo zastavit i přes odhalení účastníky akce a přítomnou policií, bude tvořit velkou část amerického vyšetřování v příštích dnech.

Následují příklady od nezaměnitelných negativních prohlášení až po verbální výhrůžky vůči osobě Donalda Trumpa, vyjádřené či prezentované nezaměnitelnými odpůrci kontroverzního republikánského politika.

"Hlava dolů" (off his head)

Hollywoodské celebrity reagovaly pobouřením na Trumpovo vítězství a „šokující“ porážku Hillary Clintonové už v roce 2016. Popová ikona 80. let Madonna mluvila o tom, že chce „vyhodit do povětří Bílý dům“; v roce 2018 herec a aktivista Peter Fonda, později se „omluvil“, vyzval tehdy dvanáctiletého Barona Trumpa, aby byl „vyrván z matčiných rukou a dán do klece s pedofily“, a komička Kathy Griffinová se dostala do titulků, když pózovala s maketou Trumpovy zkrvavené a useknuté hlavy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

krajské volby

Dobrý den, mám dvě otázky. Kdybyste byl hejtman, zůstal byste i poslancem? Je podle vás kumulace funkcí v pořádku? Vlastně mám tři otázky, jelikož se teď logicky dost vymezujete proti vedení kraje, dokázal byste si s některou ze stran představit koalici? Děkuji za odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komínek (KSČM): Předvolební výkřiky, které po volbách utichnou

6:15 Komínek (KSČM): Předvolební výkřiky, které po volbách utichnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vedení Ústeckého kraje.