Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra

14.09.2024 22:01 | Monitoring

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany ke změně klimatu

Davis (Zelení): Česko má problém. A nejen dnes a zítra
Foto: Strana zelených
Popisek: Magdalena Davis na zahájení předvolební kampaně v Brně

Zatímco všichni s napětím vyčkáváme, kde spadnou ty nejhorší srážky a jaké přinesou následky, ráda bych doplnila kontext k tomu, co se to vlastně děje. Ano, prší, a vždycky pršelo. Nicméně z vědeckých dat vyplývá, že počasí, jak jsme na něj byli zvyklí, se posouvá do čím dál větších extrémů v důsledku změny klimatu, a ničeho jiného. Třeba devastující povodně v Německu, Holandsku a Belgii v roce 2021, kde zemřely téměř dvě stovky lidí, byly kvůli globálnímu oteplení až o 19 procent ničivější a až o 9 procent pravděpodobnější, než kdyby se podnebí neoteplovalo.

Je to proto, že kvůli oteplení za posledních sto let, které, jak víme, způsobuje spalování fosilních paliv, se zásadně zvyšuje schopnost vzduchu zadržovat vlhkost, přesně o 7 procent s každým stupněm oteplení.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7297 lidí

Německo se za posledních sto let oteplilo v průměru o 1,3 stupně, Česko dokonce o 2,1 C°, což je nejvyšší oteplení v Evropě a druhé nejvyšší na světě. Je tedy evidentní, že se nás důsledky takového oteplení sakramentsky dotknou, a budeme toho svědky už za pár hodin. Což mi rve srdce, strašně mě to štve, ale zároveň mě to motivuje k akci. Musíme urychleně řešit jak adaptaci, tak mitigaci, tedy zmírňování, těchto jevů, a není vskutku na co čekat.

Na jedné straně potřebujeme dekarbonizovat ekonomiku a zbavit se závislosti na fosilních palivech, urychleně změnit hospodaření v krajině, aby dlouhodobě zadržovala vodu v maximální kapacitě, a zároveň pracovat na systémových změnách ve stavebnictví, aby třeba stavby v záplavových oblastech byly schopny odolávat i několikadennímu zaplavování vodou. To je nová realita.

Tématu odolnosti, tzv. resilienci, se věnuji intenzivně už několik let, kromě Zelených také v mém zaměstnání v neziskové organizaci, kde vedu klimatické projekty pro Českou republiku. A z mé zkušenosti například starostové a starostky z obcí, postižených záplavami či tornádem, chápou tyhle potřeby mnohem urgentněji, než jinde.

Myslím předem na všechny v nejohroženějších regionech, na záchranáře a záchranářky, hasiče, zdravotníky a zdravotnice, ale i novináře a novinářky, zkrátka na všechny, koho teď čekají sakra náročné dny. Přeju si nula obětí a co nejméně škod. A my ostatní, kdo budeme “v suchu”, buďme solidární. A nejenom teď nebo zítra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?