Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

22.05.2024 9:15 | Komentář

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně těch nejzranitelnějších jako jsou senioři, zdravotně postižení a pracující rodiny s dětmi, ale rovněž i k územním samosprávám – k obcím a krajům. Přestože verbálně deklaruje, jak jsou pro ni obce a kraje důležité. Realita je však naprosto opačná.

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Je již známým faktem, že současná vláda v rámci tzv. konsolidačního balíčku výrazně snížila podíl krajů a obcí na celkovém ročním výnosu z tzv. sdílených daní, tedy daně z příjmu
a daně z přidané hodnoty.V úhrnu jde ročně o stovky milionů korun, o které naše obce a kraje – a jejich občané – zcela bezdůvodně přijdou.

Diskriminace krajů, hlavně pak Středočechů

Náš Středočeský kraj tak kvůli svévolnému rozhodnutí Fialovy vlády a hlasování jejích poslanců ve Sněmovně přijde v následujících dvou letech zhruba o 300 milionů korun, což je nebetyčný zářez do našeho krajského rozpočtu, který ohrozí a sníží kvalitu a dostupnost veřejných služeb poskytovaných krajem: vlakové a autobusové dopravy, sociální péče, zdravotnictví či středního školství.

Přičemž kvalita a dostupnost  těchto krajem poskytovaných veřejných služeb, a ve středních Čechách zvlášť,  je ohrožena i systémově, nelogickým, nespravedlivým a diskriminačním  nastavením podílu našeho kraje na vybraných sdílených daních v rámci zákona o tzv. rozpočtovém určení daní. Jde o to, že jedna skupina krajů dostává v přepočtu na jednoho obyvatele významně méně finančních prostředků, než kraje ostatní. A mezi takto dlouhodobě poškozované kraje patří na prvním místě ten náš, Středočeský, který dostává v přepočtu na jednoho obyvatele 9400 korun ročně, zatímco například Kraj Vysočina 13 700 korun. Proč?

Jde hlavně o to, že nyní se výnosy z vybraných sdílených daní dělí mezi jednotlivé kraje podle pravidel, kritérií a statistických údajů, stanovených a platných v roce 2004. A toto vše se od té doby výrazně změnilo. Jde mj. o počet obyvatel, délku silnic, počet studentů středních škol, počet výjezdových skupin záchranné služby či o rozlohu kraje.

O co jde?

Uvědomme si totiž, že ve Středočeském kraji od roku 2004 vzrostl počet obyvatel (a to hovoříme jen o těch trvale přihlášených k pobytu, reálná skutečnost je výrazně vyšší) o 300 tisíc osob! A že zatímco parametry, rozhodné pro nastavení rozpočtového určení daní pro obce, jsou naprosto správně a logicky každoročně přepočítávány podle aktuálních dat, u krajů tomu tak není. Což je zásadní a nepřijatelná chyba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krumer (SPD): Drahé energie a pohonné hmoty, likvidují náš průmysl a zemědělství

18:12 Krumer (SPD): Drahé energie a pohonné hmoty, likvidují náš průmysl a zemědělství

Kde především hledat současné problémy. V nedostatku levné elektřiny a pohonných hmot, ve špatném ho…