Dostál (Stačilo!): Ústavní soud ve věci porodů doma „střelil kozla“

05.09.2024 14:06 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k domácím porodům.

Dostál (Stačilo!): Ústavní soud ve věci porodů doma „střelil kozla“
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Ústavní soud ve věci porodů doma "střelil kozla". Závěr, že vedení domácích porodů není zdr.péčí znamená:

Snížení jistoty rodiček. Nebudou mít nárok na poučení o rizicích a infosouhlas, nebude vedena zdr.dokumentace

Degradaci vzdělání. Domácí porody bude moci vést kdokoli (tedy i já, soudce Wintr či jakýkoli laik bez zdravotnického vzdělání) za stejných podmínek jako porodní asistentka s praxí a vzděláním podle CZ a EU práva.

Znemožnění úhrady. Fyziologické porody mimo nemocnici nebudou moci být  hrazeny ze zdravotního pojištění, ze kterého lze hradit jen zdr.péči; paradoxně, pokud ženě poskytne péči PA "za čárou" v Německu, hrazená služba to bude. U nás za to bude moci vybírat tisíce či desetitisíce, přímo od pacientek jak porodní asistentka, tak shodně jakýkoliv laik se živnosťákem, který si udělá hezké ezo webovky (protože bude mimo regulaci reklamy "na zdr.služby").

Nebohý Ústavní soud se sice snažil ženám chtějícím rodit doma nějak vyhovět, ale zabloudil v křivé, šikanózní "policarovské" změti vyhlášek Ministerstva zdravotnictví (které měl zrušit jako nezákonné a neústavní, to bylo správné řešení). Takže rodičkám i porodním asistentkám spíše uškodil. Může za to kolega Wintr, odpustí kolega Wintr??

Na jeho obranu: Rozmotat toto klubko vyžaduje znalost dvacetileté historie patlání zdravotnického práva zájmovými skupinami za deseti ministrů. Mimochodem podobného tomu, co dělalo MZ k obejití soudních rozsudků ve věci covidových restrikcí; toto se stalo viditelným pro širokou populaci, ale podobné zhůvěřilosti dělá ministerstvo mnohem, mnohem déle, v úhradách, v lécích, v regulaci zdravotnických profesí, kde to ale kromě pár insiderů skoro nikdo nevnímá - občané vidí teprve důsledky v nedostupné péči, chybějících lécích nebo třeba tzv. "nemožnosti požadovat lepší implantát".

Pokud na MZ nenastoupí někdo, kdo je současně detailně znalý této problematiky a současně má "gule" na to ji ve prospěch občanů rozstřelit, ve zdravotnictví lépe nebude. Ministr Válek tuto schopnost nemá a jsem zvědav, bude-li ji mít Kamal Farhan či jiný budoucí ministr, po výměně vlády.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

18:01 Benešík (KDU-ČSL): Zlínský kraj se musí rozvíjet a já vím, jak na to

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám do kraje.