Doubrava (S.cz): Četnický fenomén se stal celopalentární normou spolku NATO

17.07.2024 21:03 | Monitoring

Sjezd fanoušků spolku NATO kdesi v USA v červenci 2024 ničím nepřekvapil. Jenom potvrdil neoficiální vyhlášení války Ruské federaci. A také sjezd NATO potvrdil, že se chce angažovat úplně všude ve světě. Podívejme se na to, co znamená, že NATO se chce stát celosvětovým arbitrem mravopočestnosti.

Doubrava (S.cz): Četnický fenomén se stal celopalentární normou spolku NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Problému Ukrajiny se věnuje kdekdo. Ale asijsko-tichomořský rozměr válečnických maniakálních představ šéfů NATO v čele s úředníky z USA je přehlížen, protože pro nás je stěžejní Ukrajina. Proto se zaměřím na četnický příběh ve směru na Asii.

Nic nového se neděje

V knize, dokončené na přelomu jara a léta 2024 nazvané Válka civilizací aneb Nejen o americko-ruské válce na Ukrajině vzor 2024, jsem mj. připomenul něco, co se nabízí jako určité srovnání summitu v roce 1999 a v roce 2021. A se summitem 2024. Také v roce 1999 se konal ve Washingtonu. Měl něco společného se summitem z června 2021 v Bruselu: Vůni trapnosti, vycházející ze samotné síly aliance NATO. Rok 2024: je mutací obojího.

V knize jsem upozornil: „V době konání obou summitů aliance NATO jednala rozporuplně. V roce 1999, v době občanské války v Jugoslávii, útočila aliance NATO na proruské Srbsko. Také nechtěně otevřela Balkán islamistům. V roce 2021 bylo NATO pod tlakem kvůli zhroucení aliančního angažmá v Afghánistánu a přitom se snažilo vyvolat představu důležitosti a nepostradatelnosti pro lidstvo.

V roce 1999 NATO začalo éru snahy stát se světovým četníkem. To nakonec vedlo k propuknutí druhé studené války. V roce 2001 na bruselském mikro summitu chtěli Američané skrze NATO ochránit vesmír před vůdci Číny a Ruska a státy EU v alianci k tomu Američanům souhlasně hýkali.“ V roce 2024 již tvrdí: Ano jsme četníky a budeme četníky světa, a demokratické státy jsou tomu rády.

Vraťme se k roku 1999

V roce 1999 vrcholný summit NATO měl být původně velkolepou oslavou padesátileté historie aliance. Nakonec se dostalo i na novou strategickou koncepci, která je budoucností aliance (viz Lidové noviny, 26. 4. 1999, František Šulc, Summit: NATO se chce stát světovým četníkem). Redakční titulek o NATO jako světovém četníkovi byl trefný. V knize Válka civilizací jsem to komentoval takto: „...Připomeňme si reakci levicově a středově smýšlejících v roce 1999, kteří na agresi NATO vůči Srbsku reagovali negativně. Viz reakce (Právo, 29. 4. 1999) od Zdeňka Jičínského (poslanec za ČSSD):

„Tato vojenská akce se všemi rozpornými důsledky, jež všechny nelze ani předvídat, znamená zlomový předěl v mezinárodním vývoji po rozpadu Sovětského svazu a jeho impéria. Tato operace je v rozporu s programovými zásadami Socialistické internacionály o mírovém utváření poměru v Evropě a ve světě. Vliv soc. dem. stran na samostatné utváření EU i vzhledem k USA se výrazně oslabí. EU tak zřejmě i v budoucnosti zůstane politickým trpaslíkem, protože rezignuje na vlastní roli a přijímá vedoucí úlohu USA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Jaroslav Doubrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…