Doubrava (S.cz): Četnický fenomén se stal celopalentární normou spolku NATO

17.07.2024 21:03 | Monitoring

Sjezd fanoušků spolku NATO kdesi v USA v červenci 2024 ničím nepřekvapil. Jenom potvrdil neoficiální vyhlášení války Ruské federaci. A také sjezd NATO potvrdil, že se chce angažovat úplně všude ve světě. Podívejme se na to, co znamená, že NATO se chce stát celosvětovým arbitrem mravopočestnosti.

Doubrava (S.cz): Četnický fenomén se stal celopalentární normou spolku NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Problému Ukrajiny se věnuje kdekdo. Ale asijsko-tichomořský rozměr válečnických maniakálních představ šéfů NATO v čele s úředníky z USA je přehlížen, protože pro nás je stěžejní Ukrajina. Proto se zaměřím na četnický příběh ve směru na Asii.

Nic nového se neděje

V knize, dokončené na přelomu jara a léta 2024 nazvané Válka civilizací aneb Nejen o americko-ruské válce na Ukrajině vzor 2024, jsem mj. připomenul něco, co se nabízí jako určité srovnání summitu v roce 1999 a v roce 2021. A se summitem 2024. Také v roce 1999 se konal ve Washingtonu. Měl něco společného se summitem z června 2021 v Bruselu: Vůni trapnosti, vycházející ze samotné síly aliance NATO. Rok 2024: je mutací obojího.

V knize jsem upozornil: „V době konání obou summitů aliance NATO jednala rozporuplně. V roce 1999, v době občanské války v Jugoslávii, útočila aliance NATO na proruské Srbsko. Také nechtěně otevřela Balkán islamistům. V roce 2021 bylo NATO pod tlakem kvůli zhroucení aliančního angažmá v Afghánistánu a přitom se snažilo vyvolat představu důležitosti a nepostradatelnosti pro lidstvo.

V roce 1999 NATO začalo éru snahy stát se světovým četníkem. To nakonec vedlo k propuknutí druhé studené války. V roce 2001 na bruselském mikro summitu chtěli Američané skrze NATO ochránit vesmír před vůdci Číny a Ruska a státy EU v alianci k tomu Američanům souhlasně hýkali.“ V roce 2024 již tvrdí: Ano jsme četníky a budeme četníky světa, a demokratické státy jsou tomu rády.

Vraťme se k roku 1999

V roce 1999 vrcholný summit NATO měl být původně velkolepou oslavou padesátileté historie aliance. Nakonec se dostalo i na novou strategickou koncepci, která je budoucností aliance (viz Lidové noviny, 26. 4. 1999, František Šulc, Summit: NATO se chce stát světovým četníkem). Redakční titulek o NATO jako světovém četníkovi byl trefný. V knize Válka civilizací jsem to komentoval takto: „...Připomeňme si reakci levicově a středově smýšlejících v roce 1999, kteří na agresi NATO vůči Srbsku reagovali negativně. Viz reakce (Právo, 29. 4. 1999) od Zdeňka Jičínského (poslanec za ČSSD):

„Tato vojenská akce se všemi rozpornými důsledky, jež všechny nelze ani předvídat, znamená zlomový předěl v mezinárodním vývoji po rozpadu Sovětského svazu a jeho impéria. Tato operace je v rozporu s programovými zásadami Socialistické internacionály o mírovém utváření poměru v Evropě a ve světě. Vliv soc. dem. stran na samostatné utváření EU i vzhledem k USA se výrazně oslabí. EU tak zřejmě i v budoucnosti zůstane politickým trpaslíkem, protože rezignuje na vlastní roli a přijímá vedoucí úlohu USA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Jaroslav Doubrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…