Dudr (SPD): Protiválečná politika SPD stojí na křesťanských základech

16.08.2024 23:08 | Monitoring

V ekumenickém vydání Bible najdeme mnoho odkazů na sebevražedné války, které jsou dnes velmi aktuální. Ještě více je ovšem aktuální zbrojení ČR a další eskalace války na Ukrajině.

Dudr (SPD): Protiválečná politika SPD stojí na křesťanských základech
Foto: SPD
Popisek: Logo SPD

Starozákonnímu prorokovi Jeremiášovi byla chystaná válka mezi Babylónem a Izraelem tak odporná, že pohanského babylónského krále Nabukadnesara nazýval božím služebníkem a hlásal:

„Tak praví Hospodin, Bůh zástupů, Bůh Izraele: Pokud se dobrovolně vzdáš velitelům babylonského krále, zachráníš si život a toto město nebude vypáleno; tak přežiješ i s celou rodinou. Pokud se však velitelům babylonského krále nevzdáš, pak město padne do rukou Babyloňanů. Ti je vypálí a jejich rukám neunikneš ani ty.“ Jr. 38,17-18

Také v evangeliích je mnoho veršů, ze kterých vyplývá, že křesťanství je rozhodně proti válkám sebevražedným, které přinášejí slušným lidem jen utrpení.

Můžeme začít výrokem Ježíše:
„Nebo má-li nějaký král táhnout do boje, aby se střetl s jiným králem, což nezasedne nejprve k poradě, zda se může s deseti tisíci postavit tomu, kdo proti němu táhne s dvaceti tisíci? Nemůže-li, vyšle poselstvo, dokud je jeho protivník ještě daleko, a žádá o podmínky míru.“ Lk 14,31.

Toto je naprosto samozřejmá věc, která by měla být každému jasná, avšak některým katolíkům přijde úplně normální, že Ukrajina válčí proti čtyřnásobné přesile v počtech vojáků, desetinásobné u dělostřelectva a bez podpory letectva. Podle toho také vypadají počty obětí, které masmédia ovšem zatajují, což je ovšem 10. stupeň genocidy - popírání, tedy zamlčování počtu obětí, podle Genocide Watch.

Další známý výrok:
„Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují.“ Matouš 5,44.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Pavel Dudr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Že státní záruky nejsou v deficitu státní rozpočtu, je věc běžná

19:05 Ministr Stanjura: Že státní záruky nejsou v deficitu státní rozpočtu, je věc běžná

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2024 k vládnímu návrhu zákona o Národní rozvojové…