Farhan (ANO): Za nás byly rezervy podstatně vyšší

13.06.2024 23:07 | Zprávy

Projev na schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2024 ke zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2024 s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů na rok 2024.

Farhan (ANO): Za nás byly rezervy podstatně vyšší
Foto: archiv K. Farhana
Popisek: Poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR, lékař Kamal Farhan

Já bych jenom zareagoval na svého předřečníka. Já nikoho nestraším. Straší Ministerstvo zdravotnictví ve své důvodové zprávě tím, že uvádí, že se dostanou některé zdravotní pojišťovny do finančních problémů - to si tam můžete přečíst, to za prvé. Za druhé, vaše doporučení Ministerstva financí je, aby systém byl stabilní, je 18 % na základních fondech. Já jsem tady přečetl, jaká ta procenta jsou - a to je zase vaše zpráva, to znamená, že vlastně není tam - to doporučení Ministerstva financí tam není bráno v potaz.

Co se týká, že nemůže vláda nebo ministr zdravotnictví to ovlivnit - může. Ministr zdravotnictví za TOP 09 nebyl schopen v dohadovacím řízením prostě udělat dohody, pak tu vyhlášku podepsal za sebe a dostat ji do deficitu, jenom v loňském roce byla 7,6 miliardy.

Když se bavíme o zůstatcích pojišťoven, já nemám tady ty tabulky, ale musíte si, pane ministře - a vy ta čísla určitě znáte možná líp než já - uvědomit, kolik za předchozí vlády spotřeboval zdravotní systém a kolik bylo na rezervách. Já teď to číslo nemám před sebou, takže byste mě mohl chytit za slovo, já si myslím, že to bylo třeba někde kolem 60 miliard, možná ještě více, ve vztahu k objemu peněz, který do zdravotnictví byl. Takže ty rezervy za nás byly podstatně vyšší. Dneska máte přes 500 miliard a ty rezervy prostě se ztenčily. Takže není to strašení.

Pokud vy strašíte, tak strašíte v důvodové zprávě, že dojde k ohrožení finanční stability některých zdravotních pojišťoven. (Zvýšeným hlasem.) Řekněte nám, kterých zdravotních pojišťoven? Proč to tam vůbec píšete, když je to tak stabilní, když je to zalité sluncem? A ministr zdravotnictví (důrazně) ovlivňuje hospodaření zdravotnických pojišťoven z toho důvodu, že podepisuje úhradovou vyhlášku a (důrazně) nebyl schopen dohody a nemá dohody ani na příští rok. (Důrazně.) A nebude je mít a zase to udělá! Děkuju.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Jsme liberální strana pracující s fakty, nikoliv ideologií

12:16 Ministr Bartoš: Jsme liberální strana pracující s fakty, nikoliv ideologií

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Evropského parlamentu.