Gregorová (Piráti): Další zbytečné krveprolití

14.09.2022 17:36

Pouhý den poté, co Ázerbájdžán začal ostřelovat pozice v Arménií, se pirátská europoslankyně Markéta Gregorová sešla ve Štrasburku s ázerbájdžánskou delegací.

Gregorová (Piráti): Další zbytečné krveprolití
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Kritizovala eskalaci konfliktu ze strany Baku a pokusy vyvolat další válku. A připomínala nedávnou dohodu obou zemí. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Ozbrojené síly Ázerbájdžánu zahájily včera o půlnoci ofenzivu v šesti nebo sedmi směrech vůči Arménii. Ázerbajdžánská agrese následovala po jeho závažném porušení příměří v Náhorním Karabachu, která je roky místem sporu mezi oběma zeměmi. Včerejší ostré střety si vyžádaly asi stovku obětí z řad vojáků obou armád.

Situaci v regionu se dlouhodobě věnuje česká europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová. Ta se dnes ráno sešla s delegací Ázerbajdžánu na již delší dobu plánované schůzce, kterou se rozhodla neodložit ve světle úterního dění, ale naopak využít k ostré kritice.

„Včerejší agresi ze strany Ázerbajdžánu je třeba jasně odsoudit. Jde o další porušení příměří ze strany Baku, které evidentně využívá toho, že pozornost v rámci regionu je upřená na Ukrajinu, a že ruské jednotky již ze zjevných důvodů nejsou schopny zajišťovat klid zbraní. Je skutečně žalostnou vizitkou ázerbájdžánské diplomacie, že se tak děje pouhých pár týdnů poté, co se oba státy v Bruselu zavázaly, že začnou do konce měsíce pracovat na mírové dohodě. To jsem také ázerbájdžánské delegaci dnes na krátkém setkání řekla,“ neskrývá rozčarování česká europoslankyně.

Část kritiky ovšem Gregorová směřuje i evropským institucím. „Minulý týden jsem v naší frakci vyjednala, že navrhneme rezoluci k situaci v Ázerbájdžánu. Mrzí mě, že ostatní frakce to odmítly, i když bylo zjevně, že situace eskaluje. Jako kdyby někteří kolegové a kolegyně stále čekali, až poteče krev, než se začne něco dít,“ kritizuje Pirátka.

„Situaci nepomáhá, že mezitím Komise vyjednala dvojnásobný odběr zemního plynu právě z Ázerbájdžánu. Když ruský diktátor napadl nevyprovokovaně svého souseda, jako svět jsme okamžitě reagovali. Teď napadá ázerbájdžánský diktátor svého souseda, a my utužujeme vazby. Chápu to, protože nežijeme v černobílém světě; ale nesouhlasím. Kvůli diktátorům jsme v komplikovaných i tíživých situacích – nikdy bychom se k nim tedy neměli obracet pro pomoc. Vždy se nám to vymstí," dodává Gregorová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…