Gregorová (Piráti): Obří půjčka Ukrajině bude kryta ruskými aktivy

23.10.2024 7:17 | Monitoring

Evropská unie uvolní až 35 miliard eur (až 885 miliard korun) na pomoc Ukrajině. Finanční injekce bude kryta zmraženými ruskými aktivy. Dnes se na tom shodli poslanci Evropského parlamentu. Na návrhu pracovala jako stínová zpravodajka pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, podle které jde o dorovnání půjčky zemí ze skupiny G7. Částka tedy může být i nižší v závislosti na ostatních státech.

Gregorová (Piráti): Obří půjčka Ukrajině bude kryta ruskými aktivy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Gregorová

„I ve třetím roce ruské agresivní války zůstává podpora napadené Ukrajiny klíčovou prioritou nově zvoleného Evropského parlamentu. Mám velkou radost z dnes schválené půjčky pro Ukrajinu, která bude financována zmrazenými ruskými aktivy. Dnes schválený nástroj doplňuje dohodnutou částku na úrovni zemí G7 a tedy není nutné, aby ho Rada schvalovala jednomyslně. Díky tomu se elegantně vyhneme vydíracím praktikám maďarského premiéra Viktora Orbána, které pravidelně vídáme při každém schvalování evropské pomoci Ukrajině,” vysvětluje europoslankyně Markéta Gregorová.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 17647 lidí

Půjčka makrofinanční pomoci je příspěvkem EU k červnové iniciativě skupiny G7. Zástupci zemí G7 se tehdy dohodli na celkové podpoře ve výši až 50 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Splacení půjček zajistí nově zřízený mechanismus úvěrové spolupráce pro Ukrajinu, a to na základě mimořádných příjmů získaných ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky.

„Tímto krokem jasně říkáme, že ruský agresor musí nést odpovědnost za ohavné zločiny, které způsobil a že Ukrajina má naši plnou podporu ve snaze o obnovu i spravedlnost. Rychlé schválení této makrofinanční pomoci je zásadní pro poskytování předvídatelné, dlouhodobé a především včasné podpory Ukrajině. Je nesmírně důležité, abychom jako Evropská unie prokázali naši podporu a odhodlání stát při Ukrajincích, dokud se nepodaří obnovit mír a stabilitu v jejich zemi,“ dodává Gregorová, která sama na Ukrajině několikrát byla a přinesla děsivá svědectví z válkou zpustošené země.

První část finanční pomoci by podle návrhu měla být připravena do konce tohoto roku. V rámci evropských sankcí na Rusko jsou aktiva Ruské centrální banky zmrazena již od února 2022. V Evropské unii se jejich hodnota blíží 210 miliardám eur (5,3 bilionu korun), což je většina zmrazených ruských aktiv na celém světě.

Mgr. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Filip Turek byl položen dotaz

Od vašeho zvolení o vás není slyšet

Můžete mi říci, čemu se věnujete? Podařilo se vám třeba v EU už něco změnit nebo minimálně nějakou změnu navrhnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Za zmatky s platy mohou nestoudní soudci

9:15 Štěpánek (Trikolora): Za zmatky s platy mohou nestoudní soudci

V souvislosti se zvyšováním platů skoro všichni aktuálně nadávají na politiky, ale hlavní příčinou z…