Hladík (KDU-ČSL): S velkou pokorou a respektem přijímám tuto žádost

03.10.2022 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k možnému nástupu do čela Ministerstva životního prostředí.

Hladík (KDU-ČSL): S velkou pokorou a respektem přijímám tuto žádost
Foto: Repro Facebook
Popisek: Brněnský náměstek Hladík

Musím vám něco důležitého říct. Řešil jsem to před rokem a teď to přišlo znovu. Teď je to ale jiné, naléhavější a možná o to více složitější.

Ano, řeč je o ministerstvu životního prostředí. Naše ministryně Anna Hubáčková mi zavolala a požádala mě, zda bych nemohl vést ministerstvo místo ní. Potýká se s vážnými zdravotními problémy a bude muset podstoupit náročnou operaci, která ji znemožní vykonávat svou pozici i nadále. Obrovsky mě to zasáhlo. S paní ministryní se známe dlouho a několik let společně pracujeme na politice KDU-ČSL v oblasti životního prostředí. Uvědomuji si naléhavost celé situace. Teď, když celá Evropa prochází transformací energetiky a navíc když Česká republika předsedá Radě Evropské unie je důležité, aby odchod paní ministryně neohrozil fungování ministerstva. Nejde o mě, jde o lidi a jde o Českou republiku. Odmítnout paní ministryni Hubáčkovou a pana vicepremiéra Jurečku by teď hraničilo s nabubřelostí a hlavně by to bylo nezodpovědné.

S velkou pokorou a respektem přijímám tuhle žádost, přestože to pro mě a mou rodinu není vůbec jednoduché. Je mi jasné, že řada z vás si řekne, nevyšlo mu to v Brně, tak jde do Prahy. Naprosto to chápu, díval bych se na to možná dost podobně. Ale na rovinu říkám, že by bylo jednodušší zůstat v Brně, které miluji a trávit více času s rodinou a buď pokračovat ve vedení Brna na projektech, které mám rozpracované nebo odejít do opozice a vrátit se do byznysového prostředí. V životě si ale vybírám těžší cesty, pokud jsem přesvědčen, že vedou tím správným směrem. Politik by měl mít hlavně odvahu dělat to, co je potřeba a s tím do toho taky jdu.

A co je potřeba udělat? Jsou to především tři věci a všechny se točí kolem energetiky. Je naprosto zásadní, aby možnosti úspor a získávání energií z obnovitelných zdrojů byly dostupné co největšímu počtu lidí. Není na co čekat. Stát musí lidem pomoct, a to rychle. Druhou zásadní věcí je energetická soběstačnost obcí. V Brně jsme se touhle cestou vydali už před začátkem energetické krize, je potřeba, aby se přidávaly další obce a je potřeba také spolupracovat s firmami a živnostníky. A třetí důležitou věcí je komunitní energetika. Je ostuda, že Česká republika stále nemá legislativu upravující sdílení elektřiny. Tady je nutná úzká spolupráce s ministerstvem průmyslu a obchodu, aby se to konečně dotáhlo, protože tohle pomůže opravdu všem.

Určitě si říkáte, a co Brno? Neplánujeme se s rodinou nikam stěhovat. Bude pro mě důležité vyvážit pracovní a rodinný život, s tím do toho jdu. Zároveň máme po volbách, v celém Brně jsme si polepšili na 91 zastupitelských mandátů a navýšili jsme počet starostů v jednotlivých městských částech. Na velkém Brně jsme připraveni jít do koalice i do opozice.

Závěrem bych chtěl popřát paní ministryni hodně zdraví, ať ten svůj důležitý boj dokáže vyhrát. Aničko drž se! Moc děkuji za tvou dosavadní práci. Budu se snažit nezklamat důvěru ve mně vloženou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…