Hlaváček (STAN): Nové obyvatele Praha láká pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života

08.06.2024 16:02 | Tisková zpráva

Kolik cizinců bude v Praze v roce 2050? Podle nové analýzy Institutu plánování a rozvoje hl m. Prahy (IPR) počet cizinců v Praze dlouhodobě narůstá. Mezi lety 2001 až 2022 se jejich počet zvýšil z 61 tisíc na 345 tisíc.

Hlaváček (STAN): Nové obyvatele Praha láká pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

Cizinci mají na populační vývoj Prahy v posledních 20 letech klíčový vliv, bez nich by počet obyvatel Prahy stagnoval či dokonce mírně klesal. Jedná se zejména o obyvatele v produktivním věku a pro hlavní město se tak stávají klíčovou pracovní silou, bez které by na pracovním trhu chyběli pracovníci.

Procento cizinců v Praze výrazně převyšuje běžný republikový průměr. Na 345 tisíc cizinců žijících v nejlidnatějším českém městě tvoří téměř 40 % všech cizinců v Česku. Nejvíce zastoupeni jsou mezi nimi lidé z Ukrajiny, Slovenska a Ruska, významnou část tvoří i příchozí z Vietnamu. Narůstá také počet lidí, kteří do Prahy míří z Rumunska, Bulharska, nebo dokonce z Indie a Filipín.

„Praha byla díky své geografické poloze a historii vždy křižovatkou kultur a městem, ve kterém cizinci žili a pracovali. To přispívalo k přirozenému importu know-how i městskému rozvoji. Vzpomeňme na příklad Florence, kdy Karel IV. při zakládání Nového Města umožnil italským řemeslníkům z Florencie usídlit se v těchto místech. Obdobná situace je i dnes. Praha je úspěšným kosmopolitním městem a stejně jako další úspěšná evropská města láká nové obyvatele pracovními příležitostmi i vysokou kvalitou života,“ říká náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

„Hlavní město Praha dlouhodobě rozvíjí aktivní politiku integrace cizinců a od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se samozřejmě intenzivně zaměřuje i na podporu adaptace a integrace ukrajinských uprchlíků. V rámci podpory začlenění cizinců do české společnosti spolupracuje Praha s městskými částmi a neziskovými organizacemi. Společně se snaží vytvořit vhodné integrační prostředí a podpořit přínosy, které městu migrace ze zahraničí přináší. Jsem rád, že se také v rámci této politiky zaměřujeme na to, aby docházelo k co největšímu sblížení majoritní společnosti s cizinci,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, ochranu památek, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil.

Současná situace v evropských městech

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku

10:14 Fiala (SPD): Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bytové politice státu.