KDU-ČSL: Zkušeného starostu Petra Fialu voliči poslali do Senátu z prvního kola

25.09.2022 12:42 | Tisková zpráva

Novým senátorem pro obvod č. 46 Ústí na Orlicí bude Petr Fiala kandidující v koalici KDU-ČSL a hnutí Společně pro kraj (SproK). Voliči jmenovce současného premiéra poslali do horní komory již v prvním kole. Fiala je zkušeným starostou Letohradu a v nové funkci se hodlá věnovat dopravě, konkrétně například dostavbě dálnice D-35.

KDU-ČSL: Zkušeného starostu Petra Fialu voliči poslali do Senátu z prvního kola
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Silný mandát nově zvoleného senátora ocenil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Mám velkou radost, že voliči na Orlickoústecku vkládají do našeho Petra Fialy tak významnou důvěru a poslali jej do Senátu již z prvního kola. Dostane tak možnost navázat na 12 let působení svého předchůdce a kamaráda, lidovce Petra Šilara, kterému bych rád poděkoval za dosavadní práci. Celkově lidovci senátorské křeslo v regionu drží od roku 1996. Věřím, že Fiala dokáže své zkušenosti dlouholetého regionálního politika zúročit při práci v horní komoře parlamentu.“

Fiala hodlá v Senátu bojovat za rychlou dostavbu dálnice D-35 včetně potřebných přivaděčů, na jejichž dobudování stát kraji musí navýšit finanční prostředky. Také bude usilovat o stabilní plán financování krajů za účelem rekonstrukce místních silnic II. a III. třídy. V horní komoře se proto chce stát součástí výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Tématu se v současnosti věnuje jako předseda výboru pro dopravu Pardubického kraje.

„Upřímně děkuji občanům Orlickoústecka za významnou podporu ve volbách. Velmi si jejich důvěry vážím a vnímám ji jako velký závazek pro budoucí práci v Senátu. Snad lze silný mandát vnímat i jako ocenění mé dlouhodobé snahy o rozvoj našeho krásného regionu, v níž ani nadále nepolevím. Jsem připraven pomáhat samosprávám, spolkům a profesním organizacím s důležitými projekty, ale také občanům s jejich problémy. Chci být vaším senátorem, na kterého se můžete s důvěrou obrátit. Ať se nám na Orlickoústecku vždy dobře žije!“ poděkoval předseda hnutí SproK Petr Fiala voličům.

V Letohradu starostuje bez přestávky od roku 2006. Ve městě stál u projektů nové radnice, autobusového nádraží, podchodu pod vlakovým nádražím, zateplených škol či rekonstruovaného zdravotního střediska, koupaliště, restaurování mnoha památek a aktuálně u velké rekonstrukce Domu kultury. I díky konkrétním výsledkům se mu daří v obci držet stálý počet obyvatel.

Skoro deset let působí také jako předseda Sdružení obcí Orlicko, což je nejstarší svazek obcí v republice. V roce 2009 stál u zrodu Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, které do roku 2016 také předsedal. V Letohradě spoluzaložil hokejbalový klub a deset let předsedal Českomoravskému svazu hokejbalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…