KSČM: Stát musí odkoupit zásobníky plynu od německé RWE

31.10.2022 4:31 | Tisková zpráva

Cílem palivových zásobníků je vyrovnávat výkyvy spotřeby a zvyšovat stabilitu dodávek. U ropy jde o státní hmotné rezervy, kdy stát má zásobníky na ropu ve svém vlastnictví. V případě plynu ale byly zásobníky privatizovány (v roce 2001 za vlády Miloše Zemana).

KSČM: Stát musí odkoupit zásobníky plynu od německé RWE
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Zásobníky plynu tak patří soukromým dodavatelským společnostem s licencí od Energetického regulačního úřadu a v rámci liberalizace trhu je dnes cena plynu v zásobnících, včetně jeho skladování, tržní.

V ČR je dnes devět zásobníků na plyn, které mohou pokrýt zhruba polovinu současné spotřeby, pokud by byly naplněné. Tři čtvrtiny jejich kapacity patří německé RWE (zbytek jsou Moravské naftové doly a Moravia Gas Storage). Soukromí obchodníci plní zásobníky podle svých ekonomických možností.

Stát jim může nařídit povinné rezervy, ale pak by musel garantovat ceny za nákup a skladování. KSČM prosazuje převzít rezervy plynu zpět pod státní kontrolu. Tedy zásobníky vykoupit a plyn z nich dát do státních rezerv!

Známe cestu z energetické krize. Informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě