Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Again and again. Opravdu je to nutné?
Za mě fakt ne. Menu školních jídelen si zaslouží refresh. Na základkách a středních se totiž pořád vaří podle tzv. spotřebního koše schváleného před více než 20 lety. Ten zavádí např. povinné počty gramů masa a mléka, které musí jídla obsahovat. To v praxi brání nabízení jídel rostlinných.
Je přitom prokázané, že nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem. Navíc má živočišná produkce značně negativní dopady na životní prostředí. A to vůbec nemluvím o šílených životních podmínkách zvířat ve velkochovech. Studenti by navíc často sami preferovali, aby mohli mít víc na výběr mezi masovými a bezmasými jídly. Proto je třeba současný systém změnit!
Podporuji, aby se místo spotřebního koše stanovily nutriční hodnoty, které by měla jídla obsahovat. A to bez ohledu na to, jestli budou získány z masa, tofu nebo brokolice. Je skvělé, že několik ministerstev teď na reformě školního stravování pracuje. Se zmocněnkyní Klára Šimáčková Laurenčíková - zmocněnkyně vlády pro lidská práva opakovaně apelujeme na to, aby změny odpovídaly moderním vědeckým poznatkům a také zdravotním omezením některých studentů (např. bezlepková nebo bezlaktózová dieta).
A co vy, jaké jídlo ze školní jídelny se vám vybaví jako první?
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV