Kolínská (Zelení): Zastupitelé budou řešit Zlaté vejce a Strnadovo zahradnictví

01.11.2017 13:30 | Zprávy

Jaký bude osud bývalého Strnadova zahradnictví ve Veleslavíně? Zůstane na vltavském nábřeží u Štefánikova mostu park? Co bude s prolukou na Vítězném náměstí? Bude se stavět na louce u jižní zdi obory Hvězda? Nejen o těchto návrzích bude ve čtvrtek 2. listopadu rozhodovat Zastupitelstvo hl. m Prahy.

Kolínská (Zelení): Zastupitelé budou řešit Zlaté vejce a Strnadovo zahradnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Kolínská (SZ)

Celkem projedná přes 170 podnětů na změny územního plánu. U zastupitelstvem schválených podnětů bude zadáno podrobnější zpracování, které prověří návrhy detailně.

Mezi ostře sledované změny patří návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost změnu úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Poté, co Nejvyšší soud potvrdil zrušení dříve schválené změny, požádal investor o zahájení nového projednání.

„Vzhledem k tomu, že se podařilo vlastníkům části pozemků navázat komunikaci s občanskými iniciativami, které se o rozvoj území zajímají, máme na stole nový podnět, který je k území citlivější než soudem zamítnutá změna. Proto zítra předložím zastupitelům návrh, který je ve shodě s rozsudkem, a v následujících měsících budeme projednávat upravený návrh na revitalizaci území, které je nyní velmi zanedbané,“ uvedla náměstkyně primátorky a radní hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje Petra Kolínská.

Zastupitelstvo čeká také hlasování o návrhu na přeměnu dnešního parčíku v předpolí Štefánikova mostu na stavební parcelu. Městská část Praha 1 zde začátkem roku představila projekt galerie pro Slovanskou epopej. Hlavní město Praha ale pro umístění Muchova díla upřednostňuje pražský Těšnov. Městská rada těsnou většinou šesti hlasů v srpnu tohoto roku doporučila další rozpracování tohoto podnětu.

„K zeleným plochám v centru města je nutno přistupovat velmi obezřetně. I proto nyní pod patronací Institutu plánování a rozvoje vzniká studie pro kultivaci celé Revoluční ulice a jejího okolí. Ta má podrobně a koncepčně řešit i tento prostor. Historicky je tato parcela vedena vždy jako nezastavěná. Proto návrh na přeměnu na stavební parcelu nepodpořím,“ řekla Petra Kolínská.

Čísla vybraných podnětů a návrhů změn:

  • Předpolí Štefánikova mostu – P 21/2017 (obrazová příloha 2) celkem 0,24 ha, dnes ve funkční ploše ZMK (zeleň městská a krajinná), návrh na změnu na SMJ (smíšené městské jádro)
  • Strnadovy zahrady - obytný soubor ve Veleslavíně - Z 2590 (obrazová příloha 1) celkem 5,5 ha, dnes většina území ve funkční ploše PZA (zahradnictví), návrh na změnu na OB (čistě obytné), ZMK (zeleň městská a krajinná), TVE (energetika) a IZ (izolační zeleň)
  • Zástavba u Obory Hvězda - P 109/2016
  • Navýšení koeficientu na Vítězném náměstí – U 1073

Změny územního plánu a jejich pořizování lze nejlépe sledovat ZDE

Schéma procesu pořizování změn UP je ZDE

Program ZHMP a další podklady ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.