Kolovratník (ANO): Nový přivaděč k D35 konečně ulevil Býšti

05.07.2024 16:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému přivaděč k D35.

Kolovratník (ANO): Nový přivaděč k D35 konečně ulevil Býšti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda volební komise Martin Kolovratník

Nový přivaděč k D35 konečně ulevil Býšti, Chvojenci a Rokytnu od frekventované dopravy

Téměř dva roky trvající práce na novém přivaděči pro D35 jsou u konce. Obchvat za 300 milionů korun je definitivně dostavěný a od 2. července již slouží řidičům. Jedná se o skvělou zprávu zejména pro obyvatele Býště, Chvojence a Rokytna, kterým se uleví od nadměrné tranzitní dopravy a současně se dočkají zvýšení bezpečnosti.

Obyvatelé zmiňovaných obcí a okolí se s problémy snižujícími kvalitu života potýkají už od konce roku 2021, kdy se otevřel dálniční úsek D35 Opatovice – Časy. Z mého pohledu došlo k ohromnému selhání Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým, jehož tým s přípravou (nejen tohoto) přivaděče zaspal. Ještě v roce 2018 přitom veřejnost ujišťoval, že přivaděče budou dříve než samotná dálnice. Dopadlo to ale bohužel přesně tak, jak jsme čekali a před čím jsme varovali.

Připomínám, že se nám v roce 2017 podařilo se státem vyjednat a podepsat unikátní (žádný jiný kraj nic podobného nemá) Memorandum Ministerstva dopravy a Pardubického kraje o vzájemné spolupráci při přípravě a souvisejících investicích na silniční síti.

Náš Pardubický kraj tak získal po několikaleté práci a těžkém vyjednávání „poukázku“ na 2,7 miliardy korun ze státního rozpočtu na výstavbu přivaděčů k dálnici, na opravy svých silnic a menších obchvatů obcí. Hejtmanství bohužel ale nepochopitelně podcenilo přípravy těchto staveb a mezitím v důsledku zvýšení cen již chybí skoro dvojnásobek původní částky! O pracovním tempu a nasazení si tak udělejte obrázek sami.

Buďme ale rádi, že je hotovo aspoň něco a že první z obchvatů začal sloužit. Osobně jsem po něm jel v půlce týdne a jako řidič mám z této stavby radost. Nový obchvat propojuje dálnici D35 a silnici I/35, příjezd ve směru od Pardubic je podstatně kratší než dříve. Součástí stavby jsou dva mosty a retenční nádrž a také dvě křižovatky ve střední části.

Osobně budu sledovat s vedením Chvojence a Býště průběh kamionové dopravy a pokud došlo k tomu, že si řidiči kamionů budou díky zmíněným křižovatkám zkracovat cestu kudy nemají, tak se zasadím o rychlou úpravu dopravního značení. Jako poslanec mohu potvrdit, že legislativa s takovou možností počítá a je to možné.

Je také důležité připomenout, že provoz je zde v režimu předčasného užívání. Silnici lze používat, ale budou se zde ještě provádět drobné dokončovací práce. Celkové náklady na výstavbu obchvatu dosáhly téměř 295 milionů korun s daní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sláma (Trikolora): Hloupost prezidenta nabírá obludných rozměrů.

12:16 Sláma (Trikolora): Hloupost prezidenta nabírá obludných rozměrů.

Za svou politickou praxi jsem poznal že nejhorší politici jsou bývalí novináři, dnes tam musím přiřa…