Korseska (ODS): Praha 2 uzavřela s ČVUT a velvyslanectvím Srbské republiky memorandum o spolupráci

28.08.2024 9:15 | Monitoring

Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali starosta Prahy 2 Jan Korseska, rektor ČVUT v Praze doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. a velvyslanec Srbské republiky J.E. p. Berislav Vekić. Deklarovali tak společný zájem o dlouhodobou spolupráci zaměřenou na propagaci kulturně historického dědictví a rozvoj vzájemných vztahů.

Korseska (ODS): Praha 2 uzavřela s ČVUT a velvyslanectvím Srbské republiky memorandum o spolupráci
Foto: JoK
Popisek: Starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS)

„Srbská republika stejně jako Praha 2 ctí svou historii a věnuje velkou pozornost svému kulturnímu bohatství. Proto si také nastolené spolupráce vážím a jsem rád, že budeme společnými projekty propagovat naše kulturně historické dědictví s odkazem na budoucí generace. Navážeme tak i na dlouhodobě vynikající spolupráci naší městské části s ČVUT v mnoha dalších oblastech,“ řekl u příležitosti podpisu memoranda starosta Prahy 2 Jan Korseska. Praha 2 s ČVUT v Praze spolupracuje například v oblasti rozvoje městské části a její implementaci na klimatické změny.

"S velkou ctí a hrdostí se účastním tohoto významného okamžiku v dějinách srbsko-českých vztahů. Podpis memoranda s městskou částí Praha 2 a ČVUT potvrzuje naši odhodlanost k posilování kulturních a historických vazeb, a zároveň vzdává hold jedné z nejvýznamnějších osobností Srbska, Mihajlu Pupinovi, který byl velkým přítelem českého národa. Plánovaná instalace pamětní desky na ČVUT, kde Pupin v roce 1928 obdržel čestný doktorát, je důstojným poctením jeho odkazu a symbolem trvalého přátelství mezi našimi národy. S nadějí hledíme do budoucnosti a těšíme se na další spolupráci,“ dodal velvyslanec Srbské republiky J.E. Berislav Vekić.

„V Praze 2 sídlí dost z objektů a institucí ČVUT, kromě fakult třeba i Hlávkova kolej, kde se každoročně setkáváme u výročí dvou historických událostí ze 17. listopadu 1939 a 1989. A se Srbskem máme historické vztahy, zejména ve vědecké oblasti, takže mi spojení městské části, ambasády a univerzity připadá naprosto smysluplné,” uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Mezi prvními společnými projekty kulturně vzdělávacího významu tak bude například realizace pamětní desky významného srbského vědce Michaela Pupina ve vestibulu budovy ČVUT na Karlově náměstí v Praze 2, kde r. 1928 obdržel čestný doktorát, nebo výsadba Stromu přátelství, který bude symbolem vzájemných vztahů České republiky a Srbska. Následovat budou také nejrůznější vzdělávací akce prezentující kulturně-historické dědictví Srbské republiky a přednášky na aktuální sociokulturní, politická a společenská témata.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Filmové pobídky slouží primárně k podpoře filmového byznysu

23:08 Ministr Baxa: Filmové pobídky slouží primárně k podpoře filmového byznysu

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o audiovizi