Králíček (ANO): Některé bezpečnostní složky upozorňují na bezpečnostní hrozby aplikace eDoklady

12.09.2024 14:07 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září 2024 – interpelace ministra Bartoše k bezpečnosti aplikace eDoklady

Králíček (ANO): Některé bezpečnostní složky upozorňují na bezpečnostní hrozby aplikace eDoklady
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

Vážená paní předsedající, já bych se tedy doptal pana ministra na jednu věc nebo na pár věcí. Chtěl jsem se zeptat, jestli teda DIA v souladu s nařízením vlády 749 z roku 2018 udělala analýzu celkových nákladů, že cloud je stejně nebo lépe ekonomicky výhodnější než službu provozovat systémem on-premise.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7068 lidí

Pak bych se chtěl zeptat, zda měli i analýzy rizik, že to tak není, že to není nebezpečné, kterou mohli udělat i podle vyhlášky nebo podle zákona 365/2000.

Pak bych se chtěl zeptat, zdali posuzovali dopad té bezpečnosti, podle zákona 315/2021 Sb., kde je doloženo, a proběhlo to i v médiích ve stejné reportáži, o které mluvil pan ministr, mluvil o tom, tuším, bezpečnostní expert Michal Zedníček, kdy byly určitě prolomeny ta bezpečnostní kritéria a je třeba udělat nějaká další opatření.

Potom bych vlastně se chtěl zeptat, zda byl zhodnocen ten projekt po bezpečnostní stránce a naplánované zabezpečení podle vyhlášky 190 z roku 2023. A Potom jsem se chtěl zeptat, jestli ty služby, které tady popisuje pan vicepremiér, byly nakoupeny v souladu s Vyhláškou 316/2021 Sb., která mluví o bezpečnostně schválené vyhlášce v eGovernment cloudu.

To znamená, já bych se chtěl zeptat, zdali podle těchto dokumentů, které vydává vláda, které byly vydány vládou, ve které sedí pan Bartoš, bude přesunuta tatoslužba ze soukromého cloudu do cloudu, který provozuje státní pokladna, centrum sdílených služeb, či nikoliv. A zdali byly všechny tyto vyhlášky bezpečnostní splněny. Protože s touto aplikací, která je, tak tam byly prolomeny bezpečnostní kritéria, některé bezpečnostní složky upozorňují na bezpečnostní hrozby této aplikace. Tak já bych se chtěl zeptat, jestli by nám mohl na tyto věci odpovědět.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…