Maříková (SPD): Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky

12.07.2024 9:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k financím samospráv.

Maříková (SPD): Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky
Foto: archiv K. Maříková
Popisek: Poslankyně Karla Maříková

Existuje riziko, že obce ztratí další finanční prostředky. Po nedávném vládním konsolidačním balíčku, který snížil životní úroveň obyvatel, firem a má dopad i na samosprávy, které přišly o daně z fyzických a právnických osob, se nyní připravuje další změna, která může ovlivnit financování obcí.

Jde o plánovanou novelu, která má změnit způsob rozdělování peněz z daní. Zatímco by měla přinést více peněz krajům, některé obce by naopak mohly přijít o část svých financí. Problémem je nový způsob výpočtu příjmů jednotlivých obcí, který se zaměřuje na počet obyvatel z Registru obyvatel namísto údajů Českého statistického úřadu. Svaz měst a obcí je skeptický k této změně, stejně jako

Sdružení místních samospráv. Mají obavy z rozdělování peněz podle Registru obyvatel místo oficiálních statistik. Tvrdí, že 95 % obcí a měst by mohlo přijít o finanční podporu. Podle sdružení se oba zdroje liší o statisíce obyvatel. 

Naopak většině krajů vyhovuje novela připravená ministerstvem financí. Navrhované zvýšení podílu krajů na sdílených daních z 9,76 % na 10,26 % by mělo v příštích třech letech zvýšit příjmy krajů o celkem jedenáct miliard korun.

Pokud novela připraví o prostředky některé radnice, může to znamenat, že menší obce a města budou mít méně peněz na své projekty a služby. To by mohlo ovlivnit místní investice, údržbu infrastruktury a poskytování veřejných služeb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nepil (ANO): Nátlak a vydírání ze strany pirátského náměstka Hřiba

10:11 Nepil (ANO): Nátlak a vydírání ze strany pirátského náměstka Hřiba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chování Zdeňka Hřiba na Magistrátu hl. m. Prahy.