Maříková (SPD): Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky

12.07.2024 9:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k financím samospráv.

Maříková (SPD): Hrozí, že obce ztratí další finanční prostředky
Foto: archiv K. Maříková
Popisek: Poslankyně Karla Maříková

Existuje riziko, že obce ztratí další finanční prostředky. Po nedávném vládním konsolidačním balíčku, který snížil životní úroveň obyvatel, firem a má dopad i na samosprávy, které přišly o daně z fyzických a právnických osob, se nyní připravuje další změna, která může ovlivnit financování obcí.

Jde o plánovanou novelu, která má změnit způsob rozdělování peněz z daní. Zatímco by měla přinést více peněz krajům, některé obce by naopak mohly přijít o část svých financí. Problémem je nový způsob výpočtu příjmů jednotlivých obcí, který se zaměřuje na počet obyvatel z Registru obyvatel namísto údajů Českého statistického úřadu. Svaz měst a obcí je skeptický k této změně, stejně jako

Sdružení místních samospráv. Mají obavy z rozdělování peněz podle Registru obyvatel místo oficiálních statistik. Tvrdí, že 95 % obcí a měst by mohlo přijít o finanční podporu. Podle sdružení se oba zdroje liší o statisíce obyvatel. 

Naopak většině krajů vyhovuje novela připravená ministerstvem financí. Navrhované zvýšení podílu krajů na sdílených daních z 9,76 % na 10,26 % by mělo v příštích třech letech zvýšit příjmy krajů o celkem jedenáct miliard korun.

Pokud novela připraví o prostředky některé radnice, může to znamenat, že menší obce a města budou mít méně peněz na své projekty a služby. To by mohlo ovlivnit místní investice, údržbu infrastruktury a poskytování veřejných služeb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Balaštíková (ANO): Vládní kádrová politika v Bruselu selhala

14:12 Balaštíková (ANO): Vládní kádrová politika v Bruselu selhala

Pro ministra Síkelu zbyla v Evropské komisi agenda mezinárodní spolupráce, což by bylo celkem normál…