Michálek (Piráti): Vraťme lidem možnost ušetřit na energiích

26.10.2024 16:02 | Monitoring

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek předložil návrh na obnovení možnosti dynamického ceníku energií, tzv. spotových tarifů. Možnost spotových tarifů vláda lidem sebrala v době drahých cen energií.

Michálek (Piráti): Vraťme lidem možnost ušetřit na energiích
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek

„Chci lidem vrátit možnost volby, aby mohli ušetřit. Pro ty, kteří dokážou přizpůsobit spotřebu, by to znamenalo úsporu až 4 000 korun ročně,“ řekl Michálek. Jeho návrh by měl podpořit domácnosti, které mohou flexibilně řídit spotřebu energií, a tím zlepšit i strukturu trhu.

Michálek zdůraznil, že dynamické ceny byly v minulosti výhodné i během krizových situací. „Spotové tarify byly v celkové sumě za rok levnější než fixní, a to i během energetické krize. Spotřebitel může ušetřit až 30 %. Upozorňuji, že to není produkt pro každého, ale pro část spotřebitelů, kteří budou řádně poučeni, se to může dobře vyplatit,“ dodal. Kromě úspor návrh řeší i sladění české legislativy s evropskými normami, které podporují flexibilní trh s energiemi.

„Návrh zavádí jasná pravidla, aby spotové tarify nebyly vnucovány těm, kteří je nechtějí, a zároveň aby ti, kteří je zvolí, měli garantovanou ochranu,“ uvedl Michálek.

Důležitou součástí návrhu je úprava pravidel pro instalaci průběhových měřičů, které jsou nyní pro dynamické tarify nezbytné. Piráti navrhují, aby byly tyto měřiče dostupné za regulované poplatky, aby se lidem vyplatilo omezovat svou spotřebu energie ve špičkách.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odborně zdatní lidé jsou vyhazováni pro kritické postoje vůči straně a vládě

18:05 Rajchl (PRO): Odborně zdatní lidé jsou vyhazováni pro kritické postoje vůči straně a vládě

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na odstoupení Etické komise VŠE kvůli angažmá docenta Š…