Ministr Bartoš: Cesta do USA posílila spolupráci v oblasti AI, kyberbezpečnosti a kvantových technologií

21.06.2024 11:17 | Tisková zpráva

Delegace, vedená vicepremiérem pro digitalizaci Ivanem Bartošem, minulý týden dosáhla významných úspěchů během pracovní cesty po USA. Delegace se setkala s vysokými představiteli americké administrativy a technologického sektoru.

Ministr Bartoš: Cesta do USA posílila spolupráci v oblasti AI, kyberbezpečnosti a kvantových technologií
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Klíčová jednání se zaměřila na spolupráci v oblastech umělé inteligence, kyberbezpečnosti, kvantových technologií a na podporu českých investic v USA prostřednictvím snahy o zavedení víz E-1. Na cestě ho provázely čtyři desítky tuzemských podnikatelů, zástupců univerzit a výzkumných institucí.

„Cesta do USA byla mimořádně úspěšná a výsledky mluví za vše. Společné projekty v oblasti AI, kyberbezpečnosti a kvantových technologií, výměna znalostí a expertů, nové příležitosti pro naše vědce a studenty otevřou nové možnosti pro inovace a investice v Česku. Navázali jsme také významnou spolupráci v klíčových technologických oblastech a udělali zásadní kroky k získání víz E-1 pro naše podnikatele," uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

V rámci cesty byla dohodnuta podpora českých investic v USA a amerických investic v České republice ve spolupráci s The American-Central European Business Association. Češi momentálně investují v USA více než Američané v České republice, za poslední tři roky to činí přes 7,5 miliardy dolarů.

S tím souvisí podpora udělení víz E-1 České republice. Jedná se o podnikatelská víza pro malé a střední podnikatele a živnostníky, která jim umožňují přímý vstup na americký trh bez dalších komplikací. Česká republika je v současnosti zařazena do kategorie víz E-2, což představuje určité výzvy pro mnoho podniků. Zákon o udělení těchto víz České republice je nyní v Kongresu a Ivan Bartoš vyjednával jeho podporu mezi demokraty i republikány. „Jsme jedni z posledních v EU, kteří tato víza nemají, přitom by výrazně ulehčila vstup našich podnikatelů na americký trh. Přijetí zákona by znamenalo velký krok vpřed v zajištění rovných podmínek s ostatními evropskými zeměmi a umožnilo by českým firmám snadněji podnikat a dlouhodobě investovat ve Spojených státech,“ dodal Bartoš.

V Bílém domě proběhla důležitá jednání s poradkyní amerického prezidenta Joe Bidena pro kyberbezpečnost Anne Neubergerovou, během nichž byla dohodnuta rozšířená spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti a kvantových technologií. Anne Neuberger dlouhodobě spolupracuje s ČR zejména prostřednictvím Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Sdílení nejnovějších poznatků a zkušeností je klíčové pro udržení náskoku před potenciálními hrozbami. Sběr dat se stal prioritou pro naše soupeře a naší prioritou je jejich ochrana. Společné úsilí v těchto oblastech posílí obranné schopnosti a otevře nové možnosti pro inovace v České republice. Prakticky při každém jednání rezonovala naše podpora Ukrajiny a Česká iniciativa, díky které nás v USA berou jako partnera a evropskou „leading country,“ dodal Bartoš.

Další významné jednání proběhlo se Stephenem P. Welbym, ředitelem pro národní bezpečnost, týkající se spolupráce ve výzkumu a výměně expertů v oblasti AI a kvantových technologií. Byla také podpořena spolupráce s National Science Foundation odpovědnou za podporu vědeckého výzkumu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Přijďte k volbám a volte sociální demokracii

10:02 Seďa (SOCDEM): Přijďte k volbám a volte sociální demokracii

Dnes začínají volby do ZZK a jsou důležité z pophledu občana pro zachování kvality a dostupnosti veř…