Ministr Bartoš: Poradenství na míru pro lidi s problémy s bydlením

11.07.2024 16:05 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.

Ministr Bartoš: Poradenství na míru pro lidi s problémy s bydlením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odvolil ve volbách do Evropského parlamentu

Když to funguje, není co řešit – v mém rodném Jablonci nad Nisou zakládají kontaktní místo pro bydlení. Fungovat by mělo už příští rok. Co to vlastně v praxi obnáší? Je to první místo, kam člověk přijde, když má nějaký problém s bydlením třeba kvůli dluhům, vysokým účtům za energie a zkrátka si neví rady. Odborníci mu poskytnou kompletní poradenství na míru a ve vhodných případech pomůžou najít levnější bydlení třeba v obecním bytě.

V Česku už je takových kontaktních míst asi 25. Potřebujeme ale systémové řešení, aby takovou pomoc člověk dostal kdekoli žije. Náš návrh zákona o podpoře bydlení včera prošel ve Sněmovně prvním čtením – počítá se vznikem těchto míst po celé republice. Nepomůžou jen těm nejpotřebnějším, ale třeba i lidem, na které mimořádně těžce dolehly drahé energie, seniorům, rodičům samoživitelům nebo dlouhodobě nemocným. Celkem se bavíme o zhruba 1,6 milionu lidí. Stát na tom dlouhodobě vydělá – klesnou výdaje na náhradní rodinnou péči, boj s kriminalitou nebo léčbu závislostí. Je mnohem levnější problémům předcházet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

6:03 Exner (STAN): ANO si vybírá osobnosti na kandidátku vzorově. Ti z ní pak zase mizí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.