Ministr Bartoš: Záchrana pevnostních měst Terezín a Josefov rychlost vyžaduje

22.07.2024 16:21 | Monitoring

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo první výzvy ze Systémového programu obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín a Josefov. Desetiletý program poskytne až 1,2 miliardy korun, tedy 120 milionů ročně. Částka se mezi obě pevnostní města rozdělí rovným dílem, přičemž první výzvy jsou vyhlášeny ve výši dvouleté alokace. Příjem žádostí MMR zahájí 1. srpna 2024.

Ministr Bartoš: Záchrana pevnostních měst Terezín a Josefov rychlost vyžaduje
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Program vznikl ve snaze zastavit chátrání obou měst. Nejde jen o to, aby se zachovala jejich mimořádná historická hodnota, ale také aby zrekonstruované objekty našly nové smysluplné využití. Program je zaměřen na opravu a údržbu historických objektů obou pevnostních měst a souvisejících venkovních ploch. Bude z něj možné financovat také zpracování nezbytné projektové dokumentace a strategických plánů rozvoje pevnostních měst s důrazem na jejich budoucí využití. Část peněz bude možné použít na činnost speciálních útvarů, které se budou obnově a rozvoji Josefova a Terezína věnovat.

Charakter a rozsah potřebných oprav a údržby je natolik velký, že překračuje finanční, plánovací a realizační možnosti nejen obou měst, ale i dotčených krajů. „Rozhodli jsme se řešit problém, který díky nečinnosti našich předchůdců málem skončil nevratnými škodami. Základní parametry programu vláda schválila v polovině února, už koncem května byl celý program připraven a schválila ho vláda. A už v červnu jsme vyhlásili první výzvy. Účinná záchrana pevnostních měst takovou rychlost vyžaduje,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

K financování oprav některých objektů budou využity také prostředky z Havarijního programu Ministerstva kultury ČR. „Těší mě, že zde obě pevnostní města zůstanou i pro následující generace a najdou nové a smysluplné uplatnění. Vícezdrojové financování je podle mě jedinou cestou, jak obě pevnosti zachránit,“ doplnil Ivan Bartoš.

Cílem programu je zejména zastavení devastace obou pevnostních měst a nalezení směrů pro jejich další rozvoj a nové využití. Dotace může být poskytnuta až do výše 70 % celkových uznatelných výdajů projektu, přičemž do 30 % vlastních zdrojů žadatele o dotaci lze započítat finance z rozpočtů žadatele i kraje.

Oprávněnými žadateli o dotaci jsou podle toho zvoleného podprogramu města Terezín nebo Jaroměř, jejich příspěvkové organizace, příslušný kraj, tedy Ústecký pro Terezín a Královéhradecký pro Josefov, a příspěvkové organizace daného kraje.

Žádosti v rámci prvních výzev bude možné podávat od 1. srpna do konce letošního roku.

Výzvu pro pevnostní město Terezín najdete ZDE.
Výzvu pro pevnostní město Josefov najdete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.