Ministr Hladík: Pomoc tzv. uhelným regionům u jezera MOST

07.08.2024 11:05 | Monitoring

V rámci právě probíhajícího Olympijského festivalu u jezera MOST, jistě největší letošní události v post uhelném regionu, se veřejnost může seznámit se strategickými projekty, které jsou financovány Operačním programem Spravedlivá transformace.

Ministr Hladík: Pomoc tzv. uhelným regionům u jezera MOST
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík představil změny v podpoře výměny nevyhovujících uhelných kotlů 1. a 2. emisní třídy od letošního 1. září, odkdy budou zakázané

Program je řízen Ministerstvem životního prostředí a zaměřuje se na pomoc v regionech, které byly nejvíce zasaženy těžbou uhlí.

„Jsme tu, abychom zajistili férové podmínky pro přechod od „uhelné“ ekonomiky, která zhoršuje životní prostředí, k čisté a odolné ekonomice v naší zemi. Snažíme se předcházet negativním dopadům na lidi i životní prostředí a nabídnout regionům lepší budoucnost bez těžby a spalování fosilních paliv, jako je uhlí. Pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj jsou v rámci Programu připraveny investice ve výši 42 miliard korun, které pomohou vzdělávání, startupům, rozvoji nových technologií, kreativních firem i strategických projektů a pomohou zajistit nová pracovní místa i obnovu přírody,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Strategické projekty, vyhlášené v rámci Operačního programu, vzešly z potřeb v uhelných krajích s cílem podporovat v nich transformační procesy. Z jejich aktivit budou těžit malé a střední firmy, včetně těch začínajících, značná část investic míří do oblasti výzkumu a vývoje nebo obnovy území.

„V Ústeckém kraji je například předloženo celkem 9 projektů strategického významu za 7 miliard korun. Patří mezi ně Transformační centrum Ústeckého kraje, podporující podnikání nebo projekt Synergys, který se zaměřuje na geotermální energii pro vytápění i ochlazování domácností. V sousedním Karlovarském kraji zase vzniká projekt, který resocializuje a revitalizuje jezero Medard a jeho bezprostřední okolí, tedy území, kde již proběhla zákonná rekultivace po těžbě hnědého uhlí. Bude tak následovat povedenou transformaci jezera Most,“ uvádí vrchní ředitel sekce ekonomiky životního prostředí Ministerstva životního prostředí Jan Kříž.

Kromě strategických projektů, které vzešly z potřeb samotných krajů, nabízí Operační program Spravedlivá transformace pomoc i v dalších oblastech. Podporuje podnikání, výzkum a vývoj, čistou energii, digitální inovace, obnovu území, oběhové hospodářství, lidi a dovednosti, zajišťuje nová pracovní místa. Pro předkládání žádostí bylo vyhlášeno více než 50 výzev a o aktuální nabídce dotací informuje web ZDE.

Ministerstvo životního prostředí zve veřejnost do svého festivalového stánku Spravedlivé transformace, kde se do 11. srpna mohou všichni návštěvníci dozvědět více o spolupráci MŽP s jednotlivými kraji na vytváření férových podmínek pro lepší budoucnost obyvatel v regionech, zasažených těžbou uhlí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

23:08 Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

Senátní volby 2024 jsou dokonalým prostředkem k vyjádření vašeho postoje. Nedílnou součástí Senátu Č…