Ministr Jurečka: Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo

24.10.2024 8:19 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k revizi systému sociálních dávek

Ministr Jurečka: Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo
Foto: Interview ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Práceschopný člověk nemá sedět doma a čekat na podporu, ale má se snažit svou situaci zlepšit, pracovat a postavit se zpátky na vlastní nohy. K tomu mu má pomáhat sociální systém. Zdůrazňuji pomáhat, ale nikoli sloužit jako životní styl. Přesně tak to i bude díky revizi dávek, která řeší roky přehlížené problémy, o kterých asi každý ví, ale nikdo je neřešil. Jedním z nich jsou ubytovny.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2510 lidí

Obchodníci s chudobou, jinak jim snad říkat ani nejde, dnes fungují zhruba následovně. Do vybydlených domů s holobyty ubytují neskutečné množství lidí, kteří využívají sociální podporu. Když stanovují ceny, tak se tváří, že jim pronajímají pomalu luxusní byty v centru Prahy, aby co nejvíce navýšili podporu pro své nájemníky a pak ji sami shrábli do své kapsy. Přitom takové byty často nemají sociální zázemí, kuchyně apod. Prostě se v nich ani nedá důstojně žít.

Tak přesně těmto lidem jsem se rozhodl šlápnout na kuří oko a ukončit jim jejich nemravný byznys. Dávky pro lidi z ubytoven celkově omezíme, a navíc v revizi dávek zavedeme silnou motivaci pracovat, takže nepůjde jen tak čerpat peníze.

Měníme i podmínky podpory tak, aby se těm, co chtějí pracovat, skutečně pracovat vyplatilo. Aktuální systém kvůli pár korunám znamenal ztrátu podpory, a to si pak řada lidí logicky spočítala, že je lepší mít podporu bez práce. Nově to bude přesně naopak. Lidem, co se snaží, bude systém pomáhat s jednoznačným cílem, aby svůj příjem dostali svou vlastní prací na takovou úroveň, že už dávky nebudou potřebovat vůbec, nebo jen minimálně. K tomu má sociální systém být a to je cíl revize dávek.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Návrh rozpočtu je fiasko a musí se předělat

10:21 Kubisková (Přísaha): Návrh rozpočtu je fiasko a musí se předělat

Návrh rozpočtu je paskvil a musí se předělat. V situaci, kdy nejsme v hluboké ekonomické krizi, by s…