Ministr Jurečka: Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo

24.10.2024 8:19 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k revizi systému sociálních dávek

Ministr Jurečka: Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo
Foto: Interview ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Práceschopný člověk nemá sedět doma a čekat na podporu, ale má se snažit svou situaci zlepšit, pracovat a postavit se zpátky na vlastní nohy. K tomu mu má pomáhat sociální systém. Zdůrazňuji pomáhat, ale nikoli sloužit jako životní styl. Přesně tak to i bude díky revizi dávek, která řeší roky přehlížené problémy, o kterých asi každý ví, ale nikdo je neřešil. Jedním z nich jsou ubytovny.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 2668 lidí

Obchodníci s chudobou, jinak jim snad říkat ani nejde, dnes fungují zhruba následovně. Do vybydlených domů s holobyty ubytují neskutečné množství lidí, kteří využívají sociální podporu. Když stanovují ceny, tak se tváří, že jim pronajímají pomalu luxusní byty v centru Prahy, aby co nejvíce navýšili podporu pro své nájemníky a pak ji sami shrábli do své kapsy. Přitom takové byty často nemají sociální zázemí, kuchyně apod. Prostě se v nich ani nedá důstojně žít.

Tak přesně těmto lidem jsem se rozhodl šlápnout na kuří oko a ukončit jim jejich nemravný byznys. Dávky pro lidi z ubytoven celkově omezíme, a navíc v revizi dávek zavedeme silnou motivaci pracovat, takže nepůjde jen tak čerpat peníze.

Měníme i podmínky podpory tak, aby se těm, co chtějí pracovat, skutečně pracovat vyplatilo. Aktuální systém kvůli pár korunám znamenal ztrátu podpory, a to si pak řada lidí logicky spočítala, že je lepší mít podporu bez práce. Nově to bude přesně naopak. Lidem, co se snaží, bude systém pomáhat s jednoznačným cílem, aby svůj příjem dostali svou vlastní prací na takovou úroveň, že už dávky nebudou potřebovat vůbec, nebo jen minimálně. K tomu má sociální systém být a to je cíl revize dávek.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 17 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Vláda asi vyslala signál, že se jim na dotazy odpovídat nechce

12:12 Michálek (Piráti): Vláda asi vyslala signál, že se jim na dotazy odpovídat nechce

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2024 – interpelace premiéra Fialy k zavedení jed…