Ministr Jurečka: Nezprostředkovaní pěstouni vypadli ze systému důchodového pojištění

15.06.2022 21:09 | Zprávy

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k zákonu o důchodovém pojištění

Ministr Jurečka: Nezprostředkovaní pěstouni vypadli ze systému důchodového pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Dobré odpoledne, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové,

já si dovolím krátce uvést tento navržený tisk, sněmovní tisk číslo 237, a tedy novelu zákona o důchodovém pojištění. Jde v této věci o to, že k 1. lednu tohoto roku došlo ke změně v případě pěstounů, kdy se vytvořily dvě kategorie pěstounů zprostředkovaných a nezprostředkovaných, s tím, že dříve byla prostě kategorie pěstouni, kteří dostávali odměnu pěstouna, teď nově se u kategorie nezprostředkovaných vytvořil příspěvek při pěstounské péči.

Došlo i k nějakému rozlišení těchto finančních ohodnocení, do toho já teď v tento okamžik nemám ambici příliš jít do hloubky. Myslím si, že tady byly určité argumenty, jak k tomuto kroku přistoupit, tak i argumenty, že částečně s tou vaničkou se vylívá i to dítě, protože jsou tady i pěstouni, kteří dokázali začít pečovat o to dítě, aniž by to bylo zprostředkováno právě krajským úřadem, ale protože například přímo to dítě se dokázali najít v SOS vesničce, Klokánku a podobně.

Nicméně my se tady touto novelou zákona o důchodovém pojištění snažíme zhojit jednu záležitost, kdy k tomu 1. lednu došlo k tomu, že tito nezprostředkovaní pěstouni nám vypadli ze systému důchodového pojištění, do kterého byli - řekněme - včleněni v roce 2013, kdy postupně, když se podíváme do historie, stát se snažil nastavovat pozitivní a progresivnější podmínky pro ocenění právě pěstounů, abychom měli dostatečnou kapacitu lidí, kteří jsou ochotni dělat to zázemí, pečovat o děti, být těmi pěstouny, abychom dokázali snižovat počet dětí, které máme v dětských domovech, v kojeneckých zařízeních.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Musíme přestat uměle handicapovat naše podniky a domácnosti

23:08 Svobodní: Musíme přestat uměle handicapovat naše podniky a domácnosti

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na umělé zdražování elektřiny