Ministr Stanjura: Jakékoliv mimořádné rozpočtové opatření v několika příštích státních rozpočtech nepředpokládám

20.07.2024 20:03 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k financování výstavby nových bloků jaderné elektrárny Dukovany

Ministr Stanjura: Jakékoliv mimořádné rozpočtové opatření v několika příštích státních rozpočtech nepředpokládám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Rozhodli jsme o preferovaném dodavateli nového jaderného zdroje. Je jím korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP). Nyní s touto společností začneme jednat o výstavbě dvou nových bloků v Dukovanech. Zároveň vláda rozhodla, že bude se společností jednat o závazné opci na další nové jaderné zdroje v Temelíně. Jsme tak na nejlepší cestě k zajištění energetické soběstačnosti naší země.

V současnosti jádro zajišťuje více než třetinu naší spotřeby elektřiny, v budoucnosti by to měla být zhruba polovina. Proto je rozvoj jaderné energie u nás tak zásadní a je nutné rozšířit stávající kapacity našich jaderných elektráren. Nové jaderné bloky zajistí v budoucnu dostatečné dodávky elektřiny pro domácnosti i ekonomiku za přijatelné ceny.

Navíc odhadujeme, že každá koruna investovaná do výstavby jaderných bloků přinese až tři koruny pro českou ekonomiku prostřednictvím navazujících investic. Bude to také znamenat významné zapojení českých firem do výstavby v rozsahu zhruba 60 procent.

Při preferované variantě, tedy výstavbě dvou bloků na jednom místě, je nabízená cena okolo 200 miliard korun za jeden blok. Výstavba dvou bloků v jedné lokalitě umožní využít úspory z rozsahu a sníží náklady přibližně o 20 % na jeden reaktor oproti stavbě pouze jednoho samostatného bloku. Tuto variantu jsme zvolili skutečně pro její ekonomickou výhodnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD své sliby plní – přijďte prosím k volbám a podpořte naše kandidáty!

17:02 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD své sliby plní – přijďte prosím k volbám a podpořte naše kandidáty!

Již dnes a zítra proběhnou volby do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu Parlamentu České republiky…