Ministr Stanjura: Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října

27.09.2024 13:09 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu na rok 2025 a novele rozpočtu na rok 2024

Ministr Stanjura: Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Na vládě jsme schválili návrh státního rozpočtu na rok 2025 i novelu rozpočtu na rok 2024. Novela rozpočtu na tento rok byla nutná, abychom mohli rychle jednat a začít uvolňovat peníze na pomoc oblastem postiženým zářijovými povodněmi. Plánovaný deficit letošního roku se tak z tohoto důvodu zvýší ze současných 252 mld. Kč na 282 mld. Kč. Rád bych ale zdůraznil, že se jedná o horní hranici velmi hrubého odhadu a plánovaný deficit tak může být na konci roku nižší.

Rozpočet na rok 2025 jsme dnes schválili s deficitem 241 mld. Kč. Oproti srpnovému návrhu je deficit o 11 miliard vyšší, důvody stejné. 10 miliard korun jsme vyčlenili na rychlou pomoc samosprávám po ničivých povodních a 1 miliarda korun poputuje navíc do rozpočtu vysokých škol. I zde rovněž platí, že se celých 10 miliard korun nemusí vyčerpat, vše bude záviset na rozsahu škod, který bychom měli od samospráv znát do 21. října.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3376 lidí

I přes události, které se u nás v posledních dnech odehrávaly, jsme schválili rozpočet, který reflektuje veškeré naše vládní priority. Nadále budeme pokračovat v našem konsolidačním úsilí tak, abychom ozdravili veřejné finance a přitom nezapomněli na investiční aktivity státu, které budou v historii České republiky rekordní. Nejvíce peněz bude směřovat do dopravní infrastruktury. Kapitálové výdaje Ministerstva dopravy dosáhnou celkové výše 93,3 mld. Kč včetně zdrojů z EU (nárůst o 51 mld. Kč).

Rozpočet zároveň počítá s dodržením závazku výdajů na obranu ve výši 2 % HDP (v roce 2025 se jedná o sumu 160,8 mld. Kč) a samozřejmě i se zákonným závazkem 130 % průměrné mzdy pro učitele. Finance určené na školství byly v kapitole Ministerstva školství navýšeny o 21,9 mld. Kč na 290,8 mld. Kč včetně zdrojů z EU, celkové výdaje na vědu, výzkum a inovace pak meziročně vzrostou o 3,7 mld. Kč na 51,6 mld. Kč včetně peněz z EU.

Jsem rád, že jsme našli rozumný kompromis pro meziroční navýšení všech rozpočtových kapitol z národních zdrojů tak, aby zůstal zachován sociální smír a zároveň se nám i přes konsolidační úsilí podařilo rekordně navýšit investice. Rozpočet na rok 2025 lze jednoznačně označit za prorůstový. Více už v naší tiskové zprávě ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Svět je plný diskriminace

17:17 Senátorka Kovářová: Svět je plný diskriminace

Příspěvek ke konferenci v Senátu, nazvané 15 let antidiskriminačního zákona, publikovanaý na svém ve…