Ministr Válek: Nostrifikace neznamená potvrzení o absolvování studia

19.06.2024 17:17 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Ministr Válek: Nostrifikace neznamená potvrzení o absolvování studia
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Krásný den, pane předsedo, dámy a pánové,

rozhodně nechci tu debatu košatit, já bych jenom některá upřesnění, spíš pro vaši informaci. Věřím, že budete hlasovat tak jako Poslanecká sněmovna, správně. Koneckonců jste ten legislativní pilíř, takže i v souladu se stávající legislativou, jak ČR, tak EU.

Chtěl bych říct první věc, to je nostrifikace, o které se tady baví. Bohužel v systému ČR to schválení toho, že ten člověk studoval mimo EU podle pravidel studia v EU, dělají jednotlivé lékařské fakulty, ale ne jednotnou metodikou. To znamená, je běžnou praxí, dnes méně běžnou, ale přesto, že jedna lékařská fakulta nostrifikaci nedá, ten člověk se obrátí na jinou a tam ji získá. To, co já se snažím, jaksi cestou pana ministra Beka, protože vysoké školy patří pod něho, ale i přímo při jednání s děkany, prosadit, aby ta nostrifikace byla jednotná, tedy aby to vyjádření bylo jednotné, ta pravidla stejná na všech lékařských fakultách.

Přijde mi absurdní, aby člověk, který studoval lékařskou fakultu kdekoli v zahraničí mimo EU, měl mít lékařskou fakultou potvrzeno, že to studium odpovídalo studiu v EU, tedy v ČR, aby byla rozdílná stanoviska jednotlivých fakult. To prostě vůbec mi hlava nebere. Ale to je realita, se kterou jsem se setkával ne jako ministr, ale jako člověk, který na té fakultě pracoval, na těch nostrifikacích se podílel, opakovaně jsme to řešili, když jsem vedl akademické senáty, resp. asociaci Akademický senát. To je první věc, kterou je potřeba si uvědomit.

Ale současně říkám, že toto se musí změnit, že opravdu musí být garance, pokud dostane jakýkoli cizinec potvrzení o nostrifikaci, že opravdu to potvrzení znamená, za správnost nese někdo trestně-právní odpovědnost, znamená, že ten člověk studoval v té zemi stejnou školu, jako by studoval v EU. Ve smyslu rozsahu.

Nostrifikace ale neznamená potvrzení o absolvování studia, ale znamená pouze, že to studium proběhlo. Ten člověk je tedy, pokud má nostrifikaci, ne na úrovni absolventa lékařské fakulty, to je druhá věc, kterou je potřeba si uvědomit, ale je na úrovni studenta lékařské fakulty před státnicemi. Nemá státnice, z pohledu legislativy EU a naší. On má nostrifikaci, tedy má informaci, studium na té škole odpovídalo standardům EU. Ale nemá potvrzení o tom, že úspěšně udělal státnice.

Ta tzv. aprobační zkouška, což je jenom název, je de facto státnicová zkouška. To znamená, jsou to státnice. Lékař, který má nostrifikaci, má potvrzení lékařské fakulty, studium odpovídalo studiu v Evropě. Udělal-li aprobační zkoušku, má potvrzení, absolvoval v pořádku státnice, na úrovni, jak se dělají státnice v rámci EU. Je-li to lékař z oboru všeobecná medicína, teprve se může chystat k atestaci. Po aprobační zkoušce je na úrovni lékaře po státnicích.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

20:03 Ministr Síkela: Vytvořením nové sekce zajistíme podmínky pro rozvoj jaderné energetiky

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu bude od 1. července 2024 zřízena nová Sekce jaderné energetiky a …