Ministr Válek: Očkování na podzim je základem prevence respiračních onemocnění

14.08.2024 23:08 | Monitoring

Každoročně v průběhu podzimu a zimy sledujeme nárůst počtu případů respiračních infekcí, včetně covidu-19 a chřipky a s tím související nárust počtu hospitalizací. Účinnou prevencí závažných průběhů je očkování.

Ministr Válek: Očkování na podzim je základem prevence respiračních onemocnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje všem občanům, zejména pak osobám ve vyšším riziku závažnějšího průběhu, aby zvážili očkování proti chřipce a covid-19 v průběhu podzimu. Očkování pomáhá významně snížit riziko závažnějších průběhů a hospitalizací.

„S příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, včetně chřipky a COVID-19. Očkování je nejúčinnější způsob, jak významně snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,” řekl na dnešním setkání s novináři ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Podzimní a zimní období každoročně přináší vyšší výskyt respiračních infekcí, které mohou mít vážné dopady zejména pro osoby vyššího věku a osoby s chronickými onemocněními. Očkování nejen snižuje riziko nákazy, ale zejména zmírňuje průběh nemoci v případě, že se nakazíte,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

„Očkování představuje jeden z nejúspěšnějších a nákladově nejefektivnějších nástrojů ochrany veřejného zdraví, které zachraňuje životy a zlepšuje zdraví. Očkování proti chřipce a covid-19 není výjimkou a je důležitým preventivním nástrojem ochrany veřejného zdraví, který pomáhá snižovat dopady těchto závažných infekcí v průběhu podzimu a zimy, kdy je systém zdravotní péče vystaven každoročně zvýšenému tlaku. Vysoká proočkovanost je tak důležitým nástrojem prevence těchto dopadů,“ řekl vedoucí oddělení epidemiologie a podpory zdraví Zdeněk Kyselý.

Pro tuto sezonu má Česká republika objednáno více než 700 tisíc dávek očkovacích látek proti covid-19, z toho více než 500 tisíc dávek obdrží do konce září a dalších 200 tisíc dávek v prosinci 2024.

Očkování stejně jako v loňském roce bude možné u praktických lékařů a v očkovacích centrech. Seznam očkovacích míst je dostupný na webové adrese ZDE, kde bude zveřejněn i seznam praktický lékařů, kteří budou nabízet i očkování pacientům, které nemají ve své péči.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací

7:17 Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací

Krajští zastupitelé rozhodli o vyhlášení dotačního programu na podporu poskytování sociálních služeb…