Ministr Výborný: Náš resort dokáže přispět k řešení dostupného bydlení

29.06.2024 20:03 | Monitoring

Státní pozemkový úřad zařadí do rezervy 201 pozemků pro vládou schválený program podpory bydlení. Podnět k zahájení úřad v minulém týdnu obdržel od Ministerstva financí. Tento krok představuje důležitý milník v oblasti podpory dostupného bydlení v České republice.

Ministr Výborný: Náš resort dokáže přispět k řešení dostupného bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

V souladu s programovým prohlášením vláda v polovině dubna schválila rozsáhlý rozvojový program podpory bydlení. Spolu s tím schválila také zařazení 201 pozemků ve výluční správě SPÚ do rezervy určené pro tento účel. Vybrané pozemky jsou součástí první fáze důležité reformy Bydlení pro život, která by měla zásadním způsobem podpořit dostupnost nájemních bytů na trhu. Navázat by na ni měla také finanční pomoc v přibližné výši 9,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy, které budou prostřednictvím Státního fondu podpory investic a Národní rozvojové banky určeny na financování bytových projektů samospráv.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22149 lidí

Právě nedostupné bydlení je jedním z hlavních problémů, po jehož řešení samosprávy dlouhodobě volají. „Tato iniciativa představuje významný krok k podpoře dostupného bydlení v České republice. Zařazení 201 pozemků Státního pozemkového úřadu do tohoto programu umožní obcím realizovat projekty, které přispějí ke zlepšení dostupnosti bydlení např. pro seniory či mladé rodiny s dětmi,“ uvedla Svatava Maradová, ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu.

Celková výměra pozemků, které budou pro tento účel do programu zařazeny činí necelých 73 hektarů a jsou rozmístěny napříč republikou.

„Jsem přesvědčený, že i tímto dokáže náš resort přispět k řešení dostupného bydlení. Naším cílem je co nejefektivněji využít státní majetek k podpoře této důležité oblasti. V řadě lokalit může být právě nedostatek vhodných pozemků limitujícím faktorem, proto je dobře, pokud stát dá k dispozici vhodné pozemky pro stavbu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Za podmínek současného nastavení legislativy není aktuálně možný převod takových pozemků z příslušnosti hospodařit SPÚ přímo na obce. Nastavení procesu realizace konečného převodu pozemků na obce je v gesci MF.

O tématu psal Státní pozemkový úřad již 23. dubna ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 20 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …