Ministr Výborný: Větší preferenci získají i malé a rodinné podniky

03.08.2024 16:02 | Monitoring

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) schválil pravidla pro udělování dotací na rozvoj venkova v rámci strategického plánu Společné zemědělské politiky (SZP). V podzimním 4. kole příjmu žádostí mohou zemědělci a vlastníci lesů získat z celkové částky 6,3 miliardy korun příspěvek na investice do zemědělských podniků, na zpracování produktů, obnovu lesů po kalamitách nebo na zahájení činnosti mladého zemědělce.

Ministr Výborný: Větší preferenci získají i malé a rodinné podniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marek Výborný

„Zaměřujeme se zejména na střední zemědělské podniky, které by měly na dotace lépe dosáhnout. Preferenční výhodu při přidělování dotace totiž získají zemědělci obhospodařující 150 až 2500 hektarů polí. Větší preferenci získají i malé a rodinné podniky. Při posuzování velikosti podniku se bude důsledně kontrolovat propojenost, tedy to, zda je podnik například součástí skupiny více propojených podniků,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ve 4. kole příjmu žádostí se rozdělí přibližně 6,3 miliardy korun, které budou směřovat zejména na investice do zemědělských a potravinářských podniků, na zahájení činnosti mladých zemědělců, do lesnictví – konkrétně do obnovy kalamitních ploch a ochrany melioračních a zpevňujících dřevin, a rovněž na podporu inovací a projektů spolupráce.

„Pokračujeme v trendu zjednodušování a zrychlování administrativy. Žadatelé nebudou muset dokládat takzvané posouzení shody, tedy dokumentace od výrobce, což usnadní život zejména žadatelům pořizujícím drobnější vybavení. Už dříve jsme plošně zrušili povinnost dokládat potvrzení finančního úřadu o bezdlužnosti. Dobře připravené projekty pak budou administrovány rychleji,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Nejvíce přidělí Ministerstvo zemědělství (MZe) na Investice do zemědělských podniků, celkem 3 miliardy korun. Zemědělci získají formou dotace nejméně 40 % vynaložených nákladů, mladí začínající zemědělci dostanou navíc ještě 10 %, ekologičtí zemědělci rovněž 10 %. Maximálně tedy může začínající zemědělec hospodařící ekologicky získat až 60 %. V rámci této intervence mohou chovatelé nově získat příspěvek na dobré životní podmínky pro prasnice. Vedle již zavedené podpory na welfare drůbeže tak jde o další krok ke zlepšení životních podmínek zvířat a chovatelé si budou moci pořídit například haly s volným výběhem pro nosnice nebo volné porodní kotce pro prasnice. V rostlinné výrobě dostanou preferenční body pěstitelé citlivých komodit, jako jsou například ovoce, zelenina, chmel nebo okrasné a léčivé rostliny. MZe bude preferovat projekty zaměřené na precizní zemědělství, jako jsou pořízení satelitní navigace pro zemědělskou techniku, zařízení pro přesné dávkování hnojiv a osiv, robotické technologie do stájí a na pole. Při posuzování o přidělení dotace budou mít přednost menší projekty, zpracování vlastní produkce, projekty zaměřené na welfare, citlivé komodity nebo snížení emisí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

12:12 Kalousek (TOP 09): Soukromý sektor jen zírá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvyšování platů státních zaměstnanců