Opatrný (ANO): Věřím, že koalice bude fungovat

21.10.2022 12:18

Starostou Kroměříže byl zvolen Tomáš Opatrný (ANO 2011)

Opatrný (ANO): Věřím, že koalice bude fungovat
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Starostou Kroměříže byl zvolen právník Tomáš Opatrný, který jako lídr vedl do voleb vítězné hnutí ANO 2011. Obdržel 18 hlasů z celkového počtu 24 přítomných zastupitelů. Na koalici se kromě ANO 2011 dohodli KDU-ČSL a nezávislí, Zdravé Kroměřížsko, ČSSD a nezávislé osobnosti, ODS a OK občané Kroměříže. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu mají společně 17 hlasů. 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí

„Děkuji za důvěru voličům i zastupitelům. Věřím, že koalice bude fungovat a že společně změníme k lepšímu stávající situaci na radnici a postaráme se o zvelebení a rozvoj našeho krásného města,“ uvedl Opatrný.

V době nepřítomnosti ho bude zastupovat místostarosta Karel Holík (ČSSD). Dalším místostarostou bude lidovec Pavel Motyčka. Město bude mít ještě neuvolněného místostarostu Jana Hebnara (ODS). V devítičlenné radě zasednou za ANO 2011 i Vladimíra Vondráčková, Martin Bsonek a Jan Pšeja, za Zdravé Kroměřížsko Richard Kreml a za OK občané Kroměříže Jiří Kašík, který bude uvolněným členem rady.

„Jsme opozicí za počet členů vedení města kritizováni. Připomínám, že koalici vedenou starostou Němcem tvořilo pět subjektů a měli čtyři místostarosty na plný úvazek. Naše koalice má šest stran a hnutí a máme jen dva místostarosty na plný úvazek a jednoho neuvolněného, tedy na částečný úvazek. K tomu máme jednoho uvolněného radního. V součtu tak městu oproti minulým čtyřem letem za celé volební období na odměnách a zákonných odvodech touto redukcí ušetříme cca 2,9 milionu korun,“ dodal Opatrný.

Zastupitelé dnes zvolili i předsedkyni finančního výboru, kterou je Vladimíra Vondráčková, a také předsedu kontrolního výboru, jímž je bývalý starosta Jaroslav Němec. V opozici je kromě jeho hnutí Jaroslav Němec – Nezávislí i strana Právo Respekt Odbornost, Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Česká pirátská strana.

Letošní komunální volby v Kroměříži vyhrálo hnutí ANO 2011 ziskem 21,93 procenta hlasů a sedmi mandátů. Druhou příčku obsadil subjekt Jaroslav Němec – Nezávislí s 14,44 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli. Dalších osm subjektů má po dvou zastupitelích – třetí strana Právo Respekt Odbornost (8,20 procenta hlasů), čtvrtá KDU-ČSL a nezávislí (7,30 procenta), páté Zdravé Kroměřížsko (7,15 procenta), šestá Svoboda a přímá demokracie (SPD) (7,04 procenta), sedmá ČSSD a nezávislé osobnosti (6,61 procenta), osmá ODS (6,18 procenta), devátá Česká pirátská strana (6,17 procenta) a desátí OK občané Kroměříže (5,99 procenta).

Komunální volby v roce 2018 v Kroměříži vyhráli Nezávislí ziskem šesti mandátů. Druhou příčku obsadilo ANO 2011 s pěti mandáty a na třetím místě skončilo Zdravé Kroměřížsko ziskem čtyř zastupitelů. Do zastupitelstva se dostali i kandidáti KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislých (tři mandáty), ODS (tři mandáty), České pirátské strany (dva zastupitelé), ČSSD (dva zastupitelé) a KSČM (dva zastupitelé). Koalici tehdy vytvořili Nezávislí, tři zastupitelé zvolení za Zdravé Kroměřížsko, ODS, Česká pirátská strana a ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…