Pekarová Adamová (TOP 09): Hospodářská spolupráce Čechů a Izraelců je skutečně živá a produktivní

22.06.2023 8:19 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila oficiální návštěvu Izraele. Se svým protějškem Amirem Ochanou podepsala v Knesetu memorandum o meziparlamentní spolupráci.

Pekarová Adamová (TOP 09): Hospodářská spolupráce Čechů a Izraelců je skutečně živá a produktivní
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Ta se týká mimo jiné výměny zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti či energeticky efektivní správy. Paní předsedkyně pak v Tel Avivu zahájila česko-izraelské obchodní fórum. Na závěr se sněmovní delegace setkala i s izraelským prezidentem Jicchakem Hercogem.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila v čele delegace oficiální návštěvu státu Izrael. V Knesetu jednala se svým izraelským protějškem Amirem Ochanou. Podepsali spolu historicky první memorandum o meziparlamentní spolupráci. Ta se týká oblastí jako kybernetická i objektová bezpečnost, energeticky efektivní správa budov či komunikace (více informací o memorandu naleznete ZDE).

„Úsilí o přátelské vztahy mezi naší zemí a Izraelem sjednocují české poslance jako snad žádné jiné téma. Pan předseda Ochana mě ubezpečil, že v Knesetu to platí stejně. Opravdoví přátelé se od sebe ovšem mohou nejen mnohému naučit, ale také spolu mohou otevřeně mluvit o svých problémech. Pana předsedu jsem proto pozvala na návštěvu do Prahy, abychom v naší započaté diskusi mohli pokračovat,“ uvedla bezprostředně po jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sněmovní delegaci doprovázela na cestě i podnikatelská mise. Ta se v rámci obchodního fóra v Tel Avivu zaměřovala na prohlubování perspektivní česko-izraelské spolupráce především v obranném průmyslu, IT, kybernetické bezpečnosti, farmacii či zdravotnictví. „Hospodářská spolupráce mezi Čechy a Izraelci, která je založena na generacích intenzivních mezilidských kontaktů, je skutečně živá a produktivní. Izrael, známý také jako "start-up nation", je pro české podnikatele obrovským zdrojem inspirace a příležitostí. Naši výrobci mají velký potenciál doplnit izraelskou ekonomiku a naopak,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V rámci dalšího pracovního programu uctila paní předsedkyně památku obětí holokaustu v památníku Jad vašem v Jeruzalémě, setkala se se zástupci českých krajanů v Herzlije Pituach a navštívila též Masarykův les na severu země. Na závěr pak delegaci přijal izraelský prezident Jicchak Hercog.

„Naši cestu jsme začali v lese, který nese jméno prvního československého prezidenta, a končíme ji návštěvou u stávajícího prezidenta Izraele. Myslím, že to symbolicky dokumentuje naše vzájemné pouto. Kořeny tohoto pouta vyrůstají ze společně sdílených demokratických hodnot a sahají hluboko do minulosti. Naší společnou odpovědností by tedy mělo být pečovat o jejich zdravý rozvoj i do budoucnosti,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejhorší pro stát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.06.2023 9:22:14
jsou amatérští, nevzdělaní politici, kterých bohužel je v naší vládě mnoho. Pekarová, uvědomte si, než budete zase šířit svá moudra, že jste předsedkyní strany NIC09 s preferencemi pod 4%. Absolutně nemáte právo, stejně jako Rakušan a kdokoliv další z té vaší vlády zastupovat ČR či se vyjadřovat jejím jménem.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Trikolora k Síkelovu portfoliu

13:02 Trikolora k Síkelovu portfoliu

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Tak dlouho se vláda Petr Fialy holedbala, jak důležité…