Pekarová Adamová (TOP 09): Hospodářská spolupráce Čechů a Izraelců je skutečně živá a produktivní

22.06.2023 8:19 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila oficiální návštěvu Izraele. Se svým protějškem Amirem Ochanou podepsala v Knesetu memorandum o meziparlamentní spolupráci.

Pekarová Adamová (TOP 09): Hospodářská spolupráce Čechů a Izraelců je skutečně živá a produktivní
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Ta se týká mimo jiné výměny zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti či energeticky efektivní správy. Paní předsedkyně pak v Tel Avivu zahájila česko-izraelské obchodní fórum. Na závěr se sněmovní delegace setkala i s izraelským prezidentem Jicchakem Hercogem.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila v čele delegace oficiální návštěvu státu Izrael. V Knesetu jednala se svým izraelským protějškem Amirem Ochanou. Podepsali spolu historicky první memorandum o meziparlamentní spolupráci. Ta se týká oblastí jako kybernetická i objektová bezpečnost, energeticky efektivní správa budov či komunikace (více informací o memorandu naleznete ZDE).

„Úsilí o přátelské vztahy mezi naší zemí a Izraelem sjednocují české poslance jako snad žádné jiné téma. Pan předseda Ochana mě ubezpečil, že v Knesetu to platí stejně. Opravdoví přátelé se od sebe ovšem mohou nejen mnohému naučit, ale také spolu mohou otevřeně mluvit o svých problémech. Pana předsedu jsem proto pozvala na návštěvu do Prahy, abychom v naší započaté diskusi mohli pokračovat,“ uvedla bezprostředně po jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sněmovní delegaci doprovázela na cestě i podnikatelská mise. Ta se v rámci obchodního fóra v Tel Avivu zaměřovala na prohlubování perspektivní česko-izraelské spolupráce především v obranném průmyslu, IT, kybernetické bezpečnosti, farmacii či zdravotnictví. „Hospodářská spolupráce mezi Čechy a Izraelci, která je založena na generacích intenzivních mezilidských kontaktů, je skutečně živá a produktivní. Izrael, známý také jako "start-up nation", je pro české podnikatele obrovským zdrojem inspirace a příležitostí. Naši výrobci mají velký potenciál doplnit izraelskou ekonomiku a naopak,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V rámci dalšího pracovního programu uctila paní předsedkyně památku obětí holokaustu v památníku Jad vašem v Jeruzalémě, setkala se se zástupci českých krajanů v Herzlije Pituach a navštívila též Masarykův les na severu země. Na závěr pak delegaci přijal izraelský prezident Jicchak Hercog.

„Naši cestu jsme začali v lese, který nese jméno prvního československého prezidenta, a končíme ji návštěvou u stávajícího prezidenta Izraele. Myslím, že to symbolicky dokumentuje naše vzájemné pouto. Kořeny tohoto pouta vyrůstají ze společně sdílených demokratických hodnot a sahají hluboko do minulosti. Naší společnou odpovědností by tedy mělo být pečovat o jejich zdravý rozvoj i do budoucnosti,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejhorší pro stát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.06.2023 9:22:14
jsou amatérští, nevzdělaní politici, kterých bohužel je v naší vládě mnoho. Pekarová, uvědomte si, než budete zase šířit svá moudra, že jste předsedkyní strany NIC09 s preferencemi pod 4%. Absolutně nemáte právo, stejně jako Rakušan a kdokoliv další z té vaší vlády zastupovat ČR či se vyjadřovat jejím jménem.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.