Pekarová Adamová (TOP 09): Míru nelze dosáhnout jinak než vítězstvím ve válce

25.10.2024 11:17 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil se zúčastnili parlamentního summitu Krymské platformy. Setkání navazující na loňský ročník konaný v Praze se tentokrát uskutečnilo v lotyšské Rize.

Pekarová Adamová (TOP 09): Míru nelze dosáhnout jinak než vítězstvím ve válce
Foto: Interview ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24

Paní předsedkyně ve svém projevu vyzvala účastníky summitu k ještě větší politické, ekonomické i vojenské podpoře bránící se Ukrajiny. Jedině tak totiž může být ukončena ruská protiprávní okupace Krymu a docíleno spravedlivého míru v celé zemi.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem zúčastnili 3. parlamentního summitu Mezinárodní Krymské platformy.

„Udržovat otázku Krymu ve všeobecném povědomí je důležité, ale samo o sobě to obyvatelům Krymu svobodu nevrátí. Nepomůže to uneseným dětem, aby se vrátily ke svým rodinám. Neobnoví to ani územní celistvost Ukrajiny, ani to neposlouží mezinárodnímu právu. Jediným způsobem, jak skutečně obnovit svobodu a dosáhnout spravedlnosti na Krymu i v celé Ukrajině, je vyhrát válku,“ uvedla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Dvoudenní summit více než padesáti čelných představitelů zákonodárných sborů z celého světa se letos konal v lotyšském hlavním městě Rize. Navazoval na předchozí setkání organizované loni v říjnu v Praze.

„Od nezákonné anexe Krymu uplynulo 10 let a více než 2 a půl roku uplynulo od únorového pokračování invaze Ruska na Ukrajinu. Bohužel, teprve až po tomto únorovém brutálním a agresivním vpádu Ruska na Ukrajinu některé demokratické země definitivně vystřízlivěly a uvědomily si, že snažit se dosáhnout dlouhodobého mírového soužití s nedemokratickými zeměmi vytvářením vzájemné strategické hospodářské závislosti je omyl. Opak je totiž pravdou. Podporou naší strategické hospodářské závislosti na nedemokratických zemích zvyšujeme zranitelnost demokratického společenství. Pokračování invaze Ruska na Ukrajinu je toho jasným důkazem. Naším úkolem je, abychom se z tohoto omylu poučili. Budoucnost Ukrajiny je totiž i naší budoucností,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Mezi přijatými závěry summitu je mimo jiné společné odsouzení porušování lidských práv, únosů ukrajinských dětí či zatýkání politických odpůrců na Ruskem nelegálně okupovaných územích. Účastníci se navíc zavázali, že budou trvat na důsledném vyšetření a potrestání všech válečných zločinů páchaných ruskými jednotkami.

„Všechny ingredience jsou známé a dostupné. Více vojenské pomoci bez nesmyslných omezení, více ekonomické podpory, účinnější sankce, intenzivnější politický a diplomatický tlak. Je na nás, politických lídrech, abychom pro to vše zmobilizovali dostatečnou politickou vůli a společenskou shodu. Mnoho lidí v našich zemích je unaveno válkou a bojí se její eskalace. Naší společnou povinností je dosáhnout spravedlivého míru, což nelze jinak než vítězstvím ve válce,“ uzavřela předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Krymská platforma sdružuje od roku 2021 spřízněné světové partnery s cílem společně čelit dopadům a hrozbám protiprávní ruské okupace Krymu a koordinovat mezinárodní úsilí k jejímu definitivnímu ukončení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 50 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Marketo, nebylo by lepší války nezačínat? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 25.10.2024 11:51:05
Jak bylo v Rize? U hakáčů zavřený oči? Vyplavil Balt nějaké kosti židovských spoluobčanů? Carl von Clausewitz :Válka je pokračováním politiky jinými prostředky. Německý generál a šlechtic. Kolik má Lotyš vojáků tanků a letadel?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Když nezaplatíme kvalitní lidi, tak je nebudeme mít

15:14 Ožanová (ANO): Když nezaplatíme kvalitní lidi, tak je nebudeme mít

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2024 k zákonu o státní službě